Следвайте ни

Китай става първата икономическа сила в света

viber icon

Китай ще бъде най-голямата икономика в света само след няколко години. Прогнозите са, че това ще стане през 2028 година - пет години по-рано от предишните прогнози заради различното възстановяване на икономиките на Китай и САЩ от ударите на пандемията, сочи мозъчен тръст в годишния си доклад, публикуван днес, предаде Ройтерс.

„От известно време всеобхватната тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от коронавируса и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай“, се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания, цитиран от БТА.

В доклада с епосочва, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги локдауни, въведени още на ранен етап. Докато на Запад тя е нанесла удар по дългосрочния растеж. Което означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Очаква се Китай да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 година преди да отчете спад до 4,5% от 2026 до 2030 г. 

Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това.

Третата най-голяма световна икономика в света остава Япония.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?