1553

Китай: САЩ прави нечувани пари от европейската енергийна криза

Съединените американски щати са главният бенефициент на енергийната криза в Европа. Това заяви директорът на Китайския център за изследване на енергийната икономика към университета Ксиамен Лин Боцян, пише китайският вестник Global Times.

Факт е, че ситуацията създаде нови възможности за американските енергийни компании на пазара на втечнен природен газ (LNG). Заради намаляването на доставките на руски газ Европейският съюз (ЕС) трябваше да увеличи вноса на американски втечнен газ. Северноамериканските доставчици се възползваха от тази безпрецедентна печалба.

По данни на аналитичната компания Refinitiv за цялата 2021 г. САЩ са доставили на ЕС 34 милиарда кубически метра. м газ, а през първите шест месеца на 2022 г. доставките възлизат на 39 млрд. куб. м.

„В миналото това би било немислимо, тъй като е ясно, че поради транспортните разходи цените на американския LNG са много по-високи, отколкото на руския тръбопроводен газ. Но сега украинската криза превърна това в реалност, тъй като ЕС е решен да намали енергийната си зависимост от руския газ“, каза Боцян.

В края на август прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Съединените щати ще продължат да търсят начини за увеличаване на износа на LNG за Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
И да се чуди човек

И да се чуди човек

04.09.2022 | 19:52

Защо западна Европа е толкова сплотена срещу путиновата раzzия и е обиденена със САЩ а не цепи басма на руските фашисти?

Отговори
3 1
Гле съгъ Начи

Гле съгъ Начи

04.09.2022 | 17:52

Начи Когъ еднъ уж часна Банка дету съм си вложил парите ми блокира сметките щото нейните уж офиси са на територията Еврогейския съюз и тая часна чесна Банка по някакви си Еврогейския измишльотини правила трябва да участва солидарно със всички гейци със санкций срещу мен Това е супер демократично Тази честна частна Банка Ич не се явява като продължител на политиката на съответната държава във която оперира Ама видете ли частните Газпром и Лукойл за който само можем да гадаем колко са частни и честни ако врътнат кранчето по заповед на геополитиката са лоши Наясно ли са ония Еврогейския защитници на цености Еврогейски къде потънаха ония 2 милиарда доларчета У джоба на ония който ни предоставиха едни рисунки на самальотчета или у пазителите на Федералния резерв ония от Конгреса който съ събраха да решат дъл да има такава сделка Между Държавата България и честната им частна Фирмичка която според уж димократичните им деклараций е самостоятелна търговска икономическа единица и ХиЗоБщО не е и не трябва да бъде подчинена на Конгреса им Нъл Така Ама на практика не е така Но Путин тва го прави ползвайки частни фирми за политиката си това вече е диктатура И кой ни го казва това

Отговори
1 2
Енергетик

Енергетик

04.09.2022 | 11:37

Е нали заради това е цялата дандания в Украйна.

Отговори
4 2
Цялата дандания в Украйна е

Цялата дандания в Украйна е

04.09.2022 | 19:55

Защото джуджето путин под страх от всенародна революция нападна свободна и независима Украйна! За радост украинската победа се очертава значителн по-скоро от очакването. Следва един бърз пуч и путин ще висне на въжето.

Отговори
1 1
Ттццццц

Ттццццц

04.09.2022 | 09:20

Ейййй пък лоши китайци Бя И те фатили и разкрили далаверата на американските чифутче Далаверите на чифутите по неписано правило са тайна майна и със гриф Строго секретно и всеки който се опита да надникне във това Строго секретно разбира се враг Преди беше Асандж Сега китайците Явно трябва да бъдат депортирани всички във ФАЩ и съдени демократично

Отговори
6 2
Западняк

Западняк

04.09.2022 | 04:29

Питайте китайците защо САЩ доставят газ на Европа. Ако Русия си изпулняваше договорите, това нямаше да се случи. Китайците обичат да плачат на чужд гроб. Ние няма да плачем на техния.

Отговори
2 6
Яяяя

Яяяя

04.09.2022 | 10:20

Това за неизпълнението на договорите го кажи на руснаците на които им "замразиха" 300 милиарда. За какво са им тогава долари и евра като може по всяко време да ги "замразят" отново. Сега газта в Европа е 10 пъти по-скъпа от тази в САЩ. Заводите се затварят, а тези които работят не могат да са конкурентни. 60% от германската икономика е на газ. Няма ли изкуствени торове няма фуражи, т.е догодина няма месо, мляко, масло и т.н. Няма ли метали и пластмаси, няма автомобили, CNC машини и всичко друго от което печелят европейците. Цялото им благосъстояние с техните високи заплати е стъпило върху евтините суровини от ехСССР и най-вече Русия. Затова Меркел и Путин се подкрепяха. И накрая като при криминалистите се питаме кой има мотив за престъплението тоест унищожаването на Европа?

Отговори
7 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?