Следвайте ни

Китаец обедня с 15 милиарда долара за ден!

viber icon

Най-богатият човек в Китай Ли Хиджун, който е председател на борда на директорите на производителя на соларни панели "Ханерджи", е загубил 15 милиарда долара вчера, след като акциите на компанията са поевтинели с 47% на Хонконгската борса, съобщи Блумбърг.

Хиджун притежава 80% от капитала на Hanergy, а общата загуба за компанията беше 18.6 милиарда. След срива на борсата Ли Хиджун не се появи на срещата на акционерите на компанията. Очакванията бяха да открие изложение на компанията с Пекин, но е пропуснал и това мероприятие.

Днес последва нов срив на борсата в Хонконг, като "Голдин Финаншъл" и "Голдин Пропъртийс", собственост на милионера Пан Сутонг, загубиха 40% от стойността си.

От компаниите коментираха, че нямат представа каква е причината за срива. Инвеститори коментират, че случаят с Hanergy показва риска от инвестиция на развиващи се пазари. Преди да потъне в сряда, компанията отбеляза ръст на цената на акциите с 625% за година.

За сравнение, за същия период най-големият американски производител на соларни панели "Фърст Солар" има седем пъти по-малък ръст. За сметка на това - стабилен и предвидим.

През април Hanergy беше оценена на 45 млрд. долара, което позволи на нейния шеф да изпревари съоснователя на "Алибаба" Джак Ма като най-богатия човек в Китай. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?