Следвайте ни

Кирил Петков: До дни подписваме договор с голям европейски инвеститор

viber icon

Агенцията за инвестиции, която е към икономическото министерство, е на финалната права в преговорите за инвестиция от страна на голям европейски производител на електромобили. Буквално подписваме договора в рамките на следващите 14 дни, каза в предаването "Неделята по Нова" на Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

Той не пожела да разкрие името на фирмата, защото все още се водят преговори. 

 "Очаквам във вторник назначаването на нов надзорен съвет на ББР да е факт. До момента няма обжалване от страна на старите надзорници на третия ми опит да назначава ново ръководство", каза още Петков. 

Той се закани ако и този път старото ръководство подаде жалба в съда срещу смяната си, той да подаде иск срещу него за щетите, които абсолютно неправомерните според него обжалвания са нанесли на банката. "Ако обаче успеем да впишем новия надзор до вторник, няма да подавам иск за щети", каза Петков. 

В отговор на въпрос за влиянието на президента Радев върху икономическия екип на служебното правителство Кирил Петков заяви, че президентът никога не му се е обаждал откакто е министър на икономиката, освен по теми, свързани с предстоящото председателство на България на инициативата "Три морета" и конференцията, която ще се проведе в София на 8 и 9 юли. "Дал ми е пълна свобода, нито веднъж не ми е казал да направя нещо, не им е казал да се съсредоточа върху ББР. Аз сам реших, когато видях непрозрачността, която цари там", каза Петков. 

"Рано или късно промените, които съм намислил, ще се случат, също и в Държавната консолидационна компания", каза още Петков. Той разказа, че директорът й му се е криел, тъй като в петък го поканил да отидат заедно до ВМЗ и той не си вдигнал телефона. 

"В самото министерство има много кадърни хора, даже съм очарован от тях, те са професионалисти. Но системата с тези големи държавни фирми е така направена, че никой в министерството дори и министърът да не знаят какво става в тях. Там изглежда са поставени специално хора, които да усвояват едни пари по абсолютно непрозрачен начин", каза служебният министър, припомняйки сагата с договорите за ремонт на язовирите, с които над 600 млн. лв. бяха предоставени от ДКК на държавната фирма "Монтажи" без търг или конкурс. 

"Липсата на прозрачност в тези фирми е инструмент за кражби. Когато не искаш да се знае как се харчат парите, значи ти искаш да дадеш на наши фирми средства по непазарен принцип и това е кражба. Ние сме откраднали парите, които хора като съпругата ми са произвели. Тя трябва да изпече 300 торти, за да даде всеки месец на държавата 1200 лв. и държавата й ги открадва, като ги раздава по такъв непрозрачен начин", каза още Кирил Петков.

"Направо се хванах за главата, когато видях какво става в министерството, нямаше място, на което да погледна и да не виждам проблеми. Не очаквах че ще правя това, очаквах, че ще правя икономически стратегии, за това съм учил, там е силата ми", оплака се той.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Лъсков

Лъсков

05.07.2021 | 11:13

Сделката с VW се подготвяме почти 2 години и не стана. Г-н Петков се прекна неясно как и от къде и вече другата седмица ще подписва договор за ел.автомобили. Литературно четене за наивници. На "Запад" са настръхнали от пришълците у нас и само за договор си мечтаят.

Отговори
2 1
Лъсков

Лъсков

05.07.2021 | 11:17

..се подготвяше.....Г-н Петков се пръкна....(и софтуера си пише каквото си иска, както си говорят Петков и сие)

Отговори
1 0
Бъбу

Бъбу

05.07.2021 | 06:45

Истинския Петков е катерач и син на катерач, учил бил в Канада и в харвард, интересно с какви пари, от катерене то ли се е издържал. Освен с харвардската си диплома с друго не е известен. Изглежда там са ги учили как се пълни държавна хазна с печатането на долари, но тук е европейски съюз а не Америка. Този веселяк като задъхано и с неуравновесен жестове, които според психолози говорят че сам не си вярва и иска сам себе си да убеди в това което казва, лъже, така съчинява за разкрити измами, че сам не си вярва. Гелосания смешник сега пък предизборно ни обещава един хубав и набързо, така предизборно, сключен договор за производство на Ел. коли.. Може но само в неговите болни фантазии. Да ходи на доктор и да вземе да си доучи икономическите науки в унсс.

Отговори
6 3
долу мафията

долу мафията

05.07.2021 | 06:30

Мутри вън! Мафията - вън!

Отговори
2 2
Щ+Щ

Щ+Щ

04.07.2021 | 23:41

Поредната фалшива новина, абе имали някой от служебните комунисти да не лъже и да доказва твърденията си с факти.

Отговори
9 7
Лъсков

Лъсков

04.07.2021 | 21:22

До 14 дни ще се подпише договор (т.е. след 11.07.), но не съобщава фирмата, защото още се водят преговори. Какви 5 лева? Рибата в морето, а ние пребориме тигана. Помнете ми думата КЬОРФИШЕК. Та още не сме наясно кой е истинския Петков?

Отговори
14 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?