Следвайте ни

Кешът в магазина си отива заради социалната дистанция

Кризата с COVID-19 форсира преминаването към плащания с карта

viber icon

Още с рестарта на моловете през май почти във всеки магазин се появиха четири призива. Първите три ни бяха вече до болка познати - "Спазвайте дистанция", "Сложете си предпазна маска", "Ползвайте дезинфектант". Последното указание към клиенти в условия на COVID-19 бе „Ползвайте карта, за да платите покупките си”.

От години се говори, че парите са най-мръсното нещо на света в буквалния смисъл. С избухването на пандемията обаче много учени призоваха да се избягва ползването на кеш, защото вирусът на COVID-19 лесно се разнася чрез тях. Така се стигна до това, 43% от анкетираните в ежегодното проучване „Изгубени в трансакциите“ на компанията за специализирани разплащания Paysafe да заявят, че са ограничили употребата на пари в брой от хигиенни съображения. Почти половината от 8000 запитани пък отговарят, че планират в близко бъдеще да намалят използването на кеш в ежедневието си. Изследването е съвсем прясно, бе публикувано в края на миналата седмица. 

Още докато стояхме вкъщи в извънредното положение и единственият шопинг се изчерпваше с посещение на хранителния магазин или аптеката, от Visa и Mastercard обявиха, че вдигат лимита на плащанията с карта, при които се изисква вкарването на ПИН-код. Така сумата стана двойна - от 50 на 100 лева. Промяната от картовите оператори сигурно бе замислена отдавна, но бе форсирана заради ситуацията с COVID-19. Повишеният праг позволява да се избегне докосването на бутоните на ПОС-терминала в магазина, а дебитната или кредитната карта да не слизат от ръцете на притежателите им. В обичайно време вдигането на лимита би се приело с нотка недоверие от потребителите, защото това означава, че ако карта бъде загубена или открадната, би могла да се изпразни по-бързо от крадеца. В края на март обаче хората приеха промяната с охота като част от мерките за ограничаване на заразата.

От своя страна картовите оператори въведоха ново правило за сигурност и когато е налице шеста поредна безконтактна транзакция или когато общата сума на безконтактните транзакции, за които не е въведен ПИН, достига 300 лева в рамките на един ден, се изисква въвеждането на секретния код, обясниха от Mastercard.

Все пак последните научни проучвания сочат, че монетите по-лесно пренасят вируси, отколкото банкнотите.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?