1553

Kengo Kuma сътвори първата си кула зад океана

Жилища с авангарден дизайн ще показват предимствата на японските материали в строителството

В района на Маями е замислена нова поредица от небостъргачи - поредните брилянти в модерното съвременно строителство. С умопомрачителен дизайн и перфектни форми те са обявени в плановете на редица световни архитектурни бюра - въпреки нарастващите опасения относно условията на строителство поради покачването на морското равнище в района. Ето и някои от тях.

----------------------------------------------------------------

Прочутият японец Кенго Кума показа най-новия си проект в Маями Бийч - първата жилищна кула на неговото студио Кеngо Кumа & Аѕѕосіаtеѕ в Маями Бийч и в САЩ. Екстравагантната сграда ще се издига на 18 етажа.

Проектът „ще предефинира бързо развиващия се силует на Нуво и ще създаде нова връзка между земята, океана и уникалната атмосфера и жизнената индивидуалност на квартал Фаена“ - това става ясно от презентация на марката за луксозни хотели Aman, под чиято шапка ще е авангардния проект. Новата кула включва 23 частни кооперации и ще бъде част от комплекс, в който участва и съседната сграда Versailles - хотел в стил арт деко от 40-те години на миналия век, който се реставрира от Жан-Мишел Гати.

Интересното е, че конструкцията се поддържа от поредица от колони, разположени на големи разстояния една от друга, за да се увеличи максимално гледката към плажа. Интериорът има и допълнителни препратки към японски материали, включително хартиени екрани уаши, както и обширни бани с удобства като в СПА център.

Припомняме, че преди време японският архитект Кенго Кума гостува у нас в рамките нa Днитe нa япoнcкaтa кyлтypa. Тогава арх. Кума получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В работата си Кенго Кума се завръща към вековни и традиционни строителни похвати и към използването на дървото като основен конструктивен материал. Въпреки „залитането“ към миналото, той е смятан за най-големия новатор в съвременната архитектура. Автор е на над 250 реализирани проекта за частни интериори, музеи, ресторанти, офиси, магазини, хотели, болници, библиотеки в повече от 20 държави. Сред тях е дървена каравана, превърната в ресторант в Токио, както и един от най-големите инфраструктурни проекти в  Европа - метростанцията Saint-Denis Pleyel до Париж. Работата на японеца вдъхновява и променя света.

С колата направо в жилището - в сградата на Бентли

В случай че ви тормози дилемата: как всеки ден да се качвате от колата в гаража чак до жилището си, което е някъде високо в небето, Бентли намери решението. Това е небостъргачът Bentley Residences Miami  - новата инвестиция на Бентли в Маями.

Тя обещава да се превърне в най-новата атракция в света на лукса. И така - Бентли обяви плановете си да построи небостъргач в Маями с асансьор за колите и гараж в апартаментите за 4 автомобила. Новата сграда прилича на огромен диамант и жилищата в нея ще бъдат готови през 2026 година. Дотогава в нея ще бъдат изградени басейн, голф, фитнес, СПА, кино.

Цената на едно жилище започва от 4.2 милиона долара, а всеки гараж в апартамента ще дава възможност да се зареждат електромобили.

 

The Towers ще изглежда като паралелепипед

Архитектите на британското бюро Foster + Partners стигнаха до Маями. След като построиха небостъргачи в Ню Йорк и Торонто, до 2023-а по техен проект ще бъде издигнат небостъргач под формата на две свързани кули. Височината му е 320 метра, намира се в района на Брикел.

Икономическата криза от 2008-2009 г. осуети плановете по реализацията му. Но сега, години по-късно, от прочутото архитектурно бюро дават рестарт на проекта. В The Towers архитектите ще се грижат за пешеходците и ще направят мястото удобно за разходка - паркингът ще бъде скрит под земята, а небостъргачът ще приютява ресторанти, магазини и художествени галерии. В кулата, която според концепцията на Foster + Partners сградата изглежда като паралелепипед, ще се появят 660 жилища. Небостъргачът ще бъде оборудван и с парцели с растения, откъдето ще се отвори гледка към града. Досега разработчиците са решили да не шокират потенциалните купувачи с цената на имотите и да я запазят в тайна.

 

От бъдещето: Небостъргач, напълно защитен от COVID-19

Във Флорида вече строят първия в света небостъргач, който ще бъде напълно предпазен от COVID-19. В небостъргача ще има 310 луксозни апартамента, 219 хотелски стаи и 10 медицински центъра, като тя ще бъде завършена през 2024 г.

Вероятно вече се питате: как една сграда може да ни предпази от всякакви потенциални пандемии? Тя ще бъде оборудвана с роботи - убийци на бактерии. За целта в сградата се монтират специални инсталации за пречистване на въздуха, които ще предпазват обитателите от разпространението на зарази.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

11.09.2022 | 22:09

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?