Следвайте ни

КЦМ модернизира производството със 130 млн. евро

viber icon

Нова мащабна инвестиция ще правят в Комбината за цветни метали. Фокусът на дружеството е върху проект „Технологично интегриране на КЦМ“ АД /ТИК/, който включва разширение, реконструкция  и модернизация, както и  изменение  на съществуващите производствени мощности. Инвестиционното предложение е депозирано този месец в РИОСВ Пловдив. Проектът предвижда  изграждане  и  експлоатация  на следните изцяло нови инсталации: „Инсталация за екстракция на метали“ и „Депо за опасни отпадъци“. Предвиждат се също и нови инсталации - „Нова Рафинерия“ и „Нова Електролиза“, които ще заменят действащи аналогични технологични мощности. Предстои  процедура по оценка на въздействието върху околната среда. 

Във връзка  с  планираното осъществяване на проекта ТИК, в края на миналата година министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчиха Сертификат  за  инвестиция  клас  А  на  КЦМ  АД. Европейската  инвестиционна  банка  вече отпуснала 65 млн. евро инвестиционен заем на дружеството, което е приблизително половината от инвестиционното кредитиране, необходимо за осъществяване на ТИК. Заемът е гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Останалите 50% инвестиционни кредити за ТИК са осигурени от банки. 

За последните близо 20 години КЦМ АД успя да изгради интегриран завод за производство на олово и цинк, който отговаря на най-добрите производствени практики на Европейския съюз. Производственият процес съответства в максимална степен  на целите на кръговата икономика, като постига близо 25% дял на преработените вторични материали спрямо общо преработените входящи суровини и материали, с минимално въздействие  върху  околната  среда.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

УМЕН

УМЕН

21.03.2021 | 02:06

ТОЗИ Завод отдавна трябваше да бъде затворен и нарязан за скрап нестига че продължава да трови хората с отровите си които произвежда ами се управлява от една шайка македонски разбойници където на тяхния новогодишен банкет слушат руски романси и македонски песни но не и Български с цялата си наглост източват пари от държавата които тези пари са на данъкоплатците и после ги крадат на тази територия където е завода може да се построи индустриална зона където ще могат спокойно да работят 10 000-работници които ще внасят много повече данъци в хазната сега какво има там 1000-души администрация и 700-работника .........

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?