Следвайте ни

Казусът с кариерата на "Холсим" влиза в парламента

viber icon

Сагата с евентуалното подновяване на концесията на "Холсим Кариерни материали Пловдив" стигна и до парламента.

В рамките на пълномощията й за парламентарен контрол, народната представителка от "Воля" Елена Пешева, е депозирала въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно прекратяване на процедурата по подновяване на концесионния договор на "Холсим Кариерни материали Пловдив" АД. 

В питането Пешева изразява притесненията си за жителите на Белащица. Тя обяснява в писмото си, че масовите протести срещу замърсяването в следствие добива в близост до селото продължават и не са взети никакви мерки.

" А дори напротив ще бъде подновен концесионният договор на инвеститора "Холсим кариерни материали" АД", се казва още. В писмото се обяснява, че е тревожно полученото в края на октомври писмо в кметството на Белащица от енергийния министър, касаещо инвестиционното предложение.

В него недвусмислено се посочвало, че поради наличието на геоложки запаси в находището и посочен от инвеститора средногодишен добив дори след този евентуално подновен договор от 15 г. ще остане неусвоено количество, което би могло да бъде обект на следващ договор в участък "Северен" на находище "Белащица Родопи".

Народната представителка допуска, че става въпрос за "формална процедура, касаеща дългосрочни периоди на добивна дейност, в които не се вземат предвид измененията и нанесените щети на ландшафта, инфраструктурното развитие на населените места, влиянието на продължителните пробивно-взривни дейности в годините върху подпочвените води и опасността от свлачища в региона". 

В питането се обяснява още, че не се отчита и фактът , че през последните години жилищната територия на населените места в района се разширява прогресивно в непосредствена близост до действащото находище, което оказвало пряко въздействие върху здравето и качеството на живот на прилежащото население. 

Освен това в писмото на министъра на енергетиката депутатката открива очевидно противоречие. Тя обяснява, че на една от страниците се посочва, че при извършване на преценка за законосъобразността от приемане на предложението се установява, че са спазени законовите изисквания и клаузите от концесионния договор.

А на следващата се описва, че при извършена проверка на място през 2018 г. от Министерство на енергетиката е установен нарушен терен, който попада извън границите на концесията.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?