Следвайте ни

Каним българи от Украйна и Молдова на работа в Пловдив

viber icon

Общината стартира програма за привличане на служители от чужбина за нуждите на пловдивския бизнес. 

 

Кампаниите ще бъдат в две направления - връщане на етнически българи, главно от Украйна и Молдова, и на такива, които следват или работят зад граница, но имат желание да се завърнат в родината. Това разказа за „Марица“ зам.-кметът по „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов.

Идеята е да се работи с дипломатическите служби на съответните държави, да се правят посещения на място и информационни кампании, допълни той. На първо време обаче от индустрията се очаква да определи потенциалните си нужди - профил на специалистите, образователен и квалификационен ценз и други специфични характеристики. Задачата е поставена на сдружение „Бизнесът на Пловдив“, където членуват 32 от най-големите и реномирани компании в града.  

Тази кампания е насочена към украински и молдовски граждани от български етнически произход, които благодарение на изградената държавна политика на страната ни получават бърз и улеснен достъп до визи и разрешителни за пребиваване и работа  в България, обясниха от сдружението.

При наличие на документи за български произход, които се издават от агенциите в чужбина, в срок от две седмици се издава лична карта за постоянно пребиваване. Издаването на този документ за самоличност позволява подписването на договори още на следващия ден, разказаха за улеснената процедура от „Бизнесът за Пловдив“.

Това е нещо съвсем различно от „синята карта“ за привличане на работна ръка от страни извън ЕС, чиято цена е над 500 лева, а издаването е доста тромава процедура.

По закон работодателят, който внася такива работници, трябва да им осигури заплата, не по-малка  от 1,5 пъти от средната работна заплата в страната за последните 12 месеца.

Като начало кампанията ще е насочена към привличане на работници и служители за нуждите на производството и на аутсорсинга, допълни още Стефан Стоянов. И в двете направления Пловдив е с много силни позиции. 

Преди три години в града стартира друга подобна програма, която даде добър резултат.

В Пловдивския университет беше открита нова специалност - софтуерно инженерство, където бяха привлечени над 50 деца от Одеса, разказа добрите практики зам.-кметът.

 

Държавата даде тон  

Ударна програма за справяне с кризата с работна ръка обяви в края на миналата година държавата. Идеята е не просто да се призовават българите да се връщат от гурбет, а идвайки си, да бъдат подплатени с финансови пакети.

Всеки от тези пакети включва до 1200 лв. на месец на човек. Парите могат да покриват разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии.

Ще се дава и половин минимална заплата към основното възнаграждение, ако хората изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Шумен, Търговище, Пазарджик.

Целта е да подкрепим семействата през първата година, докато се установят, обясниха от социалното министерство.

Право на подобно стимулиране ще имат всички работещи зад граница българи до 54-годишна възраст. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?