49
Следвайте ни

Канада и САЩ - последен шанс за кола втора употреба на сметка

Цените са до 15% по-изгодни в сравнение с родните автокъщи

viber icon

Стагнацията в автомобилната индустрия събуди глад за коли втора употреба, чиито цени се вдигнаха от 20 до 30 процента. Скочиха дори возилата, докарани преди кризата, които търговците държат в наличност по автокъщите. В Италия и Германия, откъдето основно купуват нашите дилъри, пазарът също замръзна. В почти безизходната ситуация се очертаха две нови дестинации за употребявани коли - Канада и САЩ. От там все още могат да се намерят здрави и сигурни автомобили, при това само в рамките на 2 месеца, а при форсмажорни обстоятелства - до 3-4, твърдят търговци. 

Изборът става чрез сайтове в съответните държави, а български представител урежда сделката. По думите на доставчици при колите отвъд океана, цената и състоянието са в добър баланс. Освен това търговците там държат на реномето си и дават пълна информация за състоянието на автомобила. Транспортът в контейнери е сравнително евтин, а при пристигането на колата в България се прави единствено приравняване към европейските екологични норми. Ако искате здрав, обслужен и сертифициран автомобил, Канада е най-доброто място, категорични са експертите.

Ниските цени на автомобилите на вторичния пазар отвъд океана правят вноса от там все по-популярен. Това коментира пред "Марица" Георги Николов, който вече близо 10 години вкарва коли от Северна Америка за родния пазар.

Той е категоричен, че в зависимост от автомобила разликата с родните автокъщи варира от 5 до 10 процента, като при по-скъпите и луксозни автомобили може да скочи и до 14-15 на сто в полза на американските возила. В крайната цена 

се включват всички видове транспорт, мито, ДДС, както и задължителният технотест 

за колите от Новия свят.

Най-големият плюс според търговеца обаче остава доброто техническо състояние на автомобила. Както в Канада, така и в Щатите километрите, които се заявяват при закупуването, са реални и лесно може да се провери цялата история на колата - пробег, ремонти, нарушения, ПТП-та и дори кога е бил обслужван и какво е било сменяно по него.

Самият внос на автомобили от Америка обаче не е хомогенен бизнес. „Най-общо казано, имаме две категории автомобили. Първите са върнати, закупени директно от дилърите. Това най-често са коли до 5-6 години с перфектна сервизна история, без проблеми или с минимални дефекти“, обяснява Николов, като отбелязва, че при тази категория се пести най-малко, защото цената е фиксирана.

Втората търсена категория са ударените или проблемни автомобили, които почти винаги се продават по търгове. Те варират от компактни градски седани до суперлуксозните модели на реномираните немски марки, стрували стотици хиляди като нови. При тях се наддава за избрания автомобил, което според експерта ги прави изключително популярни сред родните купувачи.

Въпреки това подобен ход крие своите рискове, макар Николов да е категоричен, че 

99% от обявите в САЩ и Канада са абсолютно коректни и описват проблемите на автомобила в детайли, 

за да може бъдещият собственик да си направи сметката колко точно ще му струват ремонтите.

„В тази категория е трудно да кажем колко ще спестим. Имах клиент, който закупи БМВ Х5, модел  2018 година, с проблем в автоматичните скорости. Заради това и цената беше буквално с 40% надолу в сравнение с подобни автомобили на пазара в Канада. След като колата пристигна у нас, се оказа, че проблемът е доста по-малък, отколкото са предполагали във Ванкувър. Така при цена от близо 80 хил. лв. за същата кола по автокъщите у нас клиентът плати общо малко под 65 хил. лв. с всички разходи до България и съответния ремонт“, разказва Николов.

По наблюдения на търговеца, през последните две-три години все повече нашенци се ориентират към возила от Америка, независимо че от поръчката на автомобила до реалното му доставяне на клиента може да минат до 3-4 месеца. Дори и с постоянно увеличаващите се цени на контейнерите, с които се превозват американските автомобили до България, покупката на подобна кола остава икономически обоснована, смята търговецът.

Друга тенденция е клиентите да предпочитат ударени или проблемни автомобили, като заедно с тях поръчват и нужните части за ремонта им и по този начин пестят допълнително.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Запознат

Запознат

27.10.2021 | 10:58

Има дефицит на нови коли и в Щатите, не достигат чипове, оттам и цената на старите рязко се вдигна, също както в Европа и у нас. Просто там колите са по-евтини по принцип, а и ДДС е в пъти по-малък.

Отговори
1 0
Хамър

Хамър

27.10.2021 | 09:00

Който не му се е налагало да минава техно тест за кола от САЩ и Канада само той не знае какво приключение го очаква

Отговори
6 2
Запознат

Запознат

27.10.2021 | 08:54

Рикша на добра цена може да намерите в Бангладеш.

Отговори
8 2
Нено

Нено

27.10.2021 | 08:54

Всичко хубаво, но масово българина купува коли до 10000, а за тях няма сметка да се карат от другия край на света. Колко хора могат да си позволят 50000 за кола?

Отговори
20 0
Обама

Обама

27.10.2021 | 08:37

Пълни глупости

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?