Следвайте ни

Кампанията е в ход: Ето как да платите местните данъци лесно и бързо

viber icon

Седмица след старта на кампанията по събирането на местните данъци и такси в Пловдив вече работи и системата за електронно плащане на дължимите налози в сайта на община Пловдив. За целта всички пловдивчани трябва обаче да имат специално издаден ПИН-код от Община Пловдив. От дирекция „Местни данъци и такси“ вече обслужват първите клиенти за текущата данъчна кампания. От миналия понеделник гражданите могат да заплащат задълженията си за данък върху недвижимите имоти, такса за битовите отпадъци, данък върху превозните средства, патентен данък, данък върху таксиметров превоз на пътници и туристически данък за 2019 г.

Интересът на гражданите към кампанията в първите дни, когато все още няма големи опашки и обслужването става бързо по традиция остана нисък. Репортер на "Марица" видя с очите си как за 15 минути през касите и гишетата на "Местни данъци и такси" преминаха едва трима човека, които искаха да платят дължимите налози.

В страницата на Община Пловдив всички граждани могат да проверят дължимите от тях налози на адрес https://www.plovdiv.bg/услуги/електронни-услуги/. Там по ЕГН или ЕИК всички физически и юридически лица могат да направят бърза и лесна справка.

Съгласно ЗМДТ и НОАМТЦУТОП има срокове за плащане на задълженията за местни данъци и такса за битови отпадъци за 2019 г. Данък върху недвижимите имоти, такса за битовите отпадъци и данък върху превозните средства трябва да бъде заплатен на две равни вноски – първата до 01 юли 2019 г. и втората до 31 октомври 2019 г. На предплатилите за цялата година до 30 април 2019 г. се прави отстъпка в размер на %.

Патентен данък се внася на четири равни вноски. За първото тримесечие трябва да се внесе до 31 януари 2019 г., за второто тримесечие – до 30 април 2019 г., за третото тримесечие – до 31 юли 2019 г., за четвъртото тримесечие – до 31 октомври 2019 г.

Срок за внасяне на данъка върху таксиметров превоз на пътници е преди получаване на издаденото разрешение по чл. 24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози. Срокът за внасяне на туристическия данък е до 15 число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките.

Задълженията може да се платят по един в брой и чрез ПОС терминални устройства на касите на Дирекция „Местни данъци и такси” по райони. Те могат да бъдат платени и безкасово по банковата сметка на Община Пловдив в ТБ „ИНВЕСТБАНК” АД – КЛОН ПЛОВДИВ: IBAN: BG53 IORT 737584020 20000, BIC: IORTBGSF, по съответния код за вид плащане, както и по интернет, използвайки системата виртуален ПОС, достъпен с ПИН код, предоставен от Дирекция „Местни данъци и такси”, на страницата на Община Пловдив.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?