49
Следвайте ни

Какво сочат проучванията за потреблението на кредити през 2021 г.?

viber icon

Всяка година компании от сектора на бързите кредити, каквато е и Микро Кредит АД, изготвят проучване на пазара на кредити, което показва какви са били предпочитанията през изминалите месеци. Освен вида кредити, тези проучвания показват размерите им, периода за връщане, причините, поради които хората се насочват към тях и т.н. Спрямо данните, кредитните фирми могат да изградят добра визия, дали да променят продуктовото си портфолио, да го запазят каквото е или да променят само някои условия по вече изградените кредитни продукти. Нека да видим какво показват проучванията за тази година.

Кой и за какво тегли най-много кредити?

Според проучванията, на човек се пада по кредит и половина, които са изтеглени през 2021 година. Естествено, това число включва не само бързи кредити, ами и потребителски, ипотечни и т.н. Освен това, най-често тегленият кредит е до 1000 лв и се изплаща на вноски за 5 - 6 месеца. Няма нищо странно в това, защото по-голямата част от хората предпочитат да изплащат кредитите си на по-ниски вноски, за по-дълго време, макар и с риск лихвата да им е малко по-висока.

Какви са най-честите причини, за теглене на тези кредити до 1000 лв.? Данните показва, че основната причина са домакинските разходи. Колкото и обобщаващо да е това понятие, то ясно показва, че домакинствата имат нужда от допълнителни пари, за да посрещат ежедневните си разходи. Следващите причини са ремонтите в дома и ремонтите по колата. Това също не може да бъде изненадващо, предвид това, че колкото и да се опитваме да ограничаваме разходите си, ако нещо се развали като пералня, печка или пък автомобила ни, то трябва да го поправим възможно най-бързо.

Как българите избират фирма за бързи кредити, при която да кандидатстват за кредит?

На пазара на кредити има безброй фирми, които си предлагат услугите и кредитните продукти. Как обаче едно лице избира на кого да се довери и коя фирма да подмине. Според проучването, основната причина за избор на фирма са условията по кредитите. Ако дадени условия са много добри, то хората се насочват на там. Следващата по важност причина е наличието на промоции и отстъпки и чак на трето място идва имиджът на компанията. Тук съвсем спокойно можем да обобщим, че първите 2 причини отговарят за вида на кредитния продукт, а третата - за самата компания. Тоест какви кредити отпуска всяка една фирма за кредити е може би най-важният фактор.

Много интересно е и това, че хората биха повторили и потретили фирма за кредити, от която са теглили кредит първия път. Това обаче изобщо не означава, че те са лоялни към компанията, защото ако случайно попаднат на по-добра оферта, избират нея. От друга страна стои уверението, че веднъж изтеглили заем са по-сигурни в кредитна фирма и нейните практики. Това е основната причина, която стои зад повторението.

Разликите между 2020 г. и 2021 г.

През 2020 г. кредитният пазар се беше свил изключително много. Тази година, това вече не е факт, а точно обратното - забелязва се ръст при изтеглените кредити. Има обаче една тенденция, която няма как да остане незабелязана и това е предпочитанието на хората да кандидатстват за кредити, които да изплащат на равни месечни вноски. Специалистите напомнят, че това може би е свързано с нестабилността по време на пандемията и чисто човешкото желание да търсим стабилност. От там е и предпочитанието за равни вноски, които да се изплащат по-дълъг период от време.

Друга разлика е, че ако през 2020 г. имаше рязко отдръпване от посещенията в офис, то през тази година все повече хора искат да посетят офис вместо да кандидатстват онлайн или да си плащат вноските през интернет. Според специалистите това също е тенденция, която е пряко обвързана с Ковид ситуацията. На първо време, хората са уплашени, но рано или късно започва да им липсва социалната комуникация и увереността в правилния избор, когато служител на компанията ги посрещне и обясни условията на кредита.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?