49

Какво се случва с парите в банката, заплатите и пенсиите след въвеждане на еврото?

Какво ще се случи с парите по сметките ми в левове?  

В деня на въвеждане на еврото всички банкови сметки автоматично ще се преобразуват от левове в евро. Всички средства в левове по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките ще бъдат безплатно преобразувани в евро. Това е задължение на търговските банки и БНБ отдавна работи по въпроса тези операции да се случат безпроблемно. 

Преди датата на въвеждане на еврото банките трябва да подготвят информационните си системи за двойно представяне в левове и евро по основни банкови документи и транзакции. Така за известен период клиентите на банките ще виждат в левове и евро наличностите по сметките си, банковите преводи, които правят, таксите за теглене от банкомат, както и главниците по лихви, а също и лихвите по депозитни сметка. 

Трябва ли да преподписвам договора си по ипотечен кредит?

Кредитите, включително ипотечните, ще бъдат превалутирани автоматично. Вследствие от автоматичното конвертиране от левове в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките, става ясно от публикация на управителя на БНБ Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на банките у нас. Така банките автоматично ще преобразуват задълженията от левове в евро. A преподписване на договорите за заем заради въвеждането на единната валута няма да се налага.  

По какъв курс ще се обръща от левове в евро?  

В концепцията на законопроекта за въвеждането на еврото е записано, че обръщането от левове в евро задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лв. за 1 евро. За целта ще трябва да се използва курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Няма да се допуска преизчисляване на суми в съкратена форма на фиксирания курс. 

В детайли: При преобразуването трябва да се направи изчисление на новите суми с всички пет знака след десетичната запетая. Закръгляването на цените ще се извършва според третия знак след десетичната запетая,  но изчислението задължително ще се прави при пълното прилагане на петте знака след нея. Това означава, че ако една стока струва 65 лева, тази цена трябва да бъде разделена на 1,95583. Получената сума до третия знак е 33,233 или 33,23  евро, тъй като третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет. Ще се прилага стандартното правило за закръгляне, познато ни от училище - ако третият знак е равен или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противен случай то е надолу.

Заплати и пенсии във валута

Веднага след въвеждането на еврото работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Заплатите ще бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще се закръгляват в полза на получателя, пише в концепцията на Министерството на финансите. "Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено“, пише още в документа.

Предварителна обмяна не се препоръчва

Българите да не бързат да обменят пари в брой преди официалния ден на въвеждане на еврото, тъй като замяната може да включва разходи и такси. В рамките на 6 месеца след присъединяването към еврозоната обмяната на пари в брой ще е безплатна в банките и офисите на "Български пощи“ и търговските банки, а след това е възможно да бъде въведена такса. БНБ обаче ще обменя безплатно монети и банкноти от левове в евро за период от неопределено време.

Добре е гражданите да държат парите си в левове в банкови сметки и платежни институции, а не в наличност, с оглед автоматичното им превалутиране в евро от датата на членство в еврозоната, подсказват финансисти.

Рестото в евро

В първия месец от въвеждане на еврото в България (според работния график януари 2024) етикетите по магазините ще бъдат два - цена в левове и цена в евро. Търговецът обаче ще е задължен да връща рестото в евро. Това вероятно ще доведе до забавяне в обслужването на клиенти, особено в по-малките обекти, където няма да има и специален софтуер за целта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
хохохо

хохохо

26.01.2023 | 14:38

какво да се случи, няма да станат повече, а цените от закръгления - да!

Отговори
3 0
Нека добавя

Нека добавя

26.01.2023 | 11:48

Забравих да поясня и друг факт Когато моя шеф ме праща във командировка ми дава служебна карта която според неговите думи била във евро Разбира се издадена от оперираща във България банка Но кажете ми останаха ли във България наши чисто Български банки Не Всички банки който оперират във България отдавна имат като мажоритарни собственици със 51 % и над този процент от чужди западни банки който явно налагат модела на поведение и работата на нашите уж Български банки на който все още и е останало логото да виси Тъй че натиска да се приеме еврото и да се затрие лева най вероятно идва от тези среди Българският клиент и вложител със пестеливостта си със активите си да стане донор на този хищен и агресивен капитал

Отговори
12 5
Биткойнър

Биткойнър

26.01.2023 | 11:34

Купете си криптовалута Bitcoin - bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 11
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2023 | 11:33

23:50--ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ-НА ТАЙНО СЪВЕЩАНИЕ ЧИНОВНИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ ВЗЕХА РЕШЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА КУРС ЕВРО-ЛЕВ--ЕДНО ЕВРО ЩЕ СЕ ОБМЕНЯ ЗА 3.92 ЛЕВА--ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ДЪКГОВЕ ЗА ОКОЛО НАД 40 МИЛИАРДА ЕВРО ДО ТОЗИ ММЕНТ-В СЪЩОТО ВРЕМЕ В БАНКИ СТОЯТ ПАРИ ПО БАНКОВИ СМЕТКИ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ-ЗА НАД 100 МИЛИАРДА ЛЕВА--И ЕТО КАК ОТ ДВОЙНИЯТ КУРС-ЩЕ МОЖЕМ ДА СИ ПРЕБЕРЕМ ДЪЛГОВЕТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ-ЗАЩОТО НЕ СЕ ВИЖДА ДРУГ НАЧИН КАК БЪЛГАРИЯ И КОГА ЩЕ ИЗСПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ СИ--ХАЙДЕ СЕГА ПИЙТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА И МОЛЯ ВИ СМЯТАЙТЕ ТАЗИ НОВИНА КАТО ФАЛШИВА--ПЛАН 2--АКО ОБМЕНЯТ ПАРИТЕ ВИ СЛУЧАЙНО НА ОБЕЩАНИЯТ КУРС 1.96 ЛЕВА ЗА 1 ЕВРО--ТО СЛЕД ТОВА ЧАКАЙТЕ ДВОЙНИ ЦЕНИ НА ВСИЧКО--И ПАК ЩЕ СИ ПРЕБЕРАТ ЗАЕМИТЕ ЧИЧКОВЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ--И ПРИ ДВАТА СЛУЧАЯ БЪЛГАРИНА ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНО ОЩЕТЕН ОСОБЕНО ТЕЗИ С НИСКИТЕ ДОХОДИ И БЕДНИТЕ--ЦЕЛТА Е ТЕЗИ ХОРА ПО-БЪРЗО ДА СЕ УМОРЯТ-ЗА ДА СПРЕ БЪЛГАРИЯ ДА ТЕГЛИ ПОВЕЧЕ ЗАЕМИ ЗА ДА ИМ ПЛАЩА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ

Отговори
11 14
прав си

прав си

26.01.2023 | 11:43

неможеш да криеш по банки над 100 милиарда лева на фирми и граждани, а всъщото време да теглиш заеми и да дължиш милиарди на световната банка- алооо капиталистите от европа не лапат мухи и виждат, че българия няма откъде и как да си върне заемите освен със смяната на парите или с наложена инфлация 100%

Отговори
6 10
Бахтън от Юдейска пропаганда

Бахтън от Юдейска пропаганда

26.01.2023 | 11:23

Яка отвратителна чииииййййфутска Юдейска пропагандна атака за еврото В рамките на едно денонощие 50 бълвоча чииииййфутски как ще цъфнем и ще вържем като вместо 1 000 лева почнем да вземаме 500 евро А единствената им цел е да бутнат Валутния борд който им вързва ръцете да взимат безконтролно и безпределно заеми на гърба на Българския Народ Аз и сега със картата във която получавам месечната си заплата пазарувам във Гърция Румъния Турция Сърбия там където имат постерминали със нея Разбира се че там където няма постерминал за да заплатя със картата си трябва да платя кеш А за кеша минавам през банката и си вземам колкото реша но не повече от законоустановените 10 000 евро кеш във джоба мога да пресичам граници европейски Единствено сравнително скъпо съм ощетен със такса услуга когато тегля евро по Европата Но във последно време банката която оперира във България и аз съм неин клиент има доста свой терминали във Европейските държави Случа ли да попадна на техен терминал си тегля кеш какъвто ми е лимита на картата без никакви комисиони да ми начисляват Е тогава ми кажете кой са апологетите на тази отвратителна медийна кампания Аз не съм и хора от моя кръг познати не сме за унищожаването на Българския лев ползвайки еврото като валута един два три пъти годишно Ясно от по ясно е че зад тези щения стоят огромни икономически интереси користни интереси на мародерския чиииийййфутски Юдейски капитал Който не може да налага свойте щения над България и Българският Народ силово

Отговори
9 10
Да обясня

Да обясня

26.01.2023 | 10:43

Ако имаш 1960 лева по сметка - след това ще имаш 1000 евро по сметка. Ако получаваш 1960 лева заплата - след това ще получаваш 1000 евро заплата. Ако дължиш на някого 1000 евро - след това пак толкова ще му дължиш. Ако дължиш на някого 1960 лева - след това дължиш 1000 евро. Сега - ако превалутираш от левове в евро - ПЛАЩАШ ТАКСИ! Обратното - от левове в евро плащане - ПАК ТАКСИ! А СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО ТЕЗИ ТАКСИ ОТИВАТ В НЕБИТИЕТО - НЯМА ГИ ПОВЕЧЕ! Разбрахте ли РУБЛАДЖИИ? Не се напиняйте толкова срещу ЕВРОТО - да не се сецнете!

Отговори
20 12
Коцето

Коцето

26.01.2023 | 10:34

Ресто в рубли моля

Отговори
10 5

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”