2374

Какво ядем? Картофите ни - от Египет, чесънът - от Китай

Родните плодове и зеленчуци са по-скъпи от вносните, но българите все така ги предпочитат

Какво ядем? Колкото и да не ни се ще - повече вносни плодове и зеленчуци, отколкото родно производство. Обяснението е просто - те идват на по-ниски цени, въпреки транспортните разходи. Според обобщените данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ от зеленчуците превес на вноса има при картофите, лука и доматите /виж графика 1/. Картофите идват от Египет, чесънът от Китай. Дините пък са от Гърция. От овощните градини зад граница идват круши и ябълки /виж графика 2/. ДКСБТ обаче е обследвала едва няколко най-често купуваните стоки, така че картината не е цялостна.

От няколко години цените на българските плодове и зеленчуци през по-голяма част от годината остават по-високи спрямо цените на стоките от внос, обобщават в няколко поредни годишни анализи от ДКСБТ. Въпреки тази трайна тенденция, нашенецът все така предпочита родните продукти. Те обаче не стигат, а и са на пазара за по 2-3 месеца в годината. В резултат вносът продължава да расте и това се наблюдава почти целогодишно.

Миналата година селското стопанство се оказа под страхотна преса заради високите цени на тока и газа и това доведе до затваряне на немалка част от оранжериите. Тази година стана още по-лошо, а цената на газа е нещо, което бизнесът и земеделците разбират последни. КЕВР волно или неволно утвърди лошата практика да обявява цената за текущия месец доста дни след като той е започнал. Другият удар, който земеделците понасят, са лудите цени на торовете и препаратите за растителна защита, които или ще надуят още цените, или реколтата няма да е толкова богата и здрава, ако се спестят от тях. Торовете започнаха да поскъпват още миналата година и тогава доста фермери се усетиха и купиха в запас, разказва крупният агробизнесмен Красимир Кумчев.

Това означава, че цените за тази реколта са изкуствено задържани, но същото не важи за следващата, уточнява той. Производството се оскъпи и по още една невидима за крайния потребител линия - амбалажът, опаковките, та дори и етикетите, за да пристигне стоката в хипермаркета в нужния търговски вид.

Въпреки всичко, при плодовете и зеленчуците има добра новина - кривата на поскъпване се пречупи някъде в началото на лятото, и то поради обективна причина - наблюдава се по-голямо сезонно предлагане. Но и на него ще му се види краят наесен. Много колеги наистина в момента са на кръстопът дали да увеличават площите, или да ги намалят, посочва Красимир Кумчев. Имам усещането, че занапред все повече потребители няма да могат да си позволят плодове и зеленчуци на цените, на които те се предлагат, песимист е той.  

Тази година природата е с нас и като изключим градушката в Садовско, други катаклизми в Пловдивско нямаше, обобщава крупният агробизнесмен. Имаше обаче типично нашенски проблеми. Част от черешовите градини у нас например останаха необрани, защото плодовете за преработка се изкупуваха на много ниски цени, от порядъка на 1.20 лева. Берачите пък, ако въобще се намерят, вземаха по 0.80 лева на кило и така ставаше безпредметно да се обират плодовете. В момента пък фермерите бият тревога, че БГ дините остават необрани по бостаните, докато купуваме гръцки карпузи. Според стопани в Любимец лани изкупната цена е била 30 стотинки на кило, а сега е наполовина по-ниска, въпреки че разходите са много по-високи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Живко

Живко

06.08.2022 | 01:23

Пълни глупости, както обикновено в Марица. По всяко време на пазара и в магазините се намират ВСЯКАКВИ български плодове, зеленчуци, мляко, месо и всичко останало. Тъпата Вяра Порязова пише златни клевети.

Отговори
2 0
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев

05.08.2022 | 22:00

Не компетентна журналистка. Пишеща пълни глупости.

Отговори
3 0
Западнвк

Западнвк

05.08.2022 | 17:08

Всичко това показва, че българското земеделие не е конкурентноспособно. Пазарната икономика не прощава на никой. Ако не искате китайски чесън, посадете си в саксия на балкона. Но спрете да се оплаквате - аман от плачещи българи.

Отговори
6 1
крива система

крива система

05.08.2022 | 15:32

Нали искахте в ЕС и НАТО? Яжте сега боклуци. В клуба на богатите.... Ликвидираха цялото ни селско стопанство, за да внасяме отвън! И забележете: Целият ЕС няма брашно и олио защото... в Украйна се води война! Оказа се, че Украйна храни половината свят със зърнени храни. А нашите субсидирани зърнопроизводители дори реват, че им подбили цените!

Отговори
5 4
До  ,,пишман  експерта,,

До ,,пишман експерта,,

05.08.2022 | 15:05

Е и какво...разликата между полските и българските плодове и зеленчуци е огромна вкусово. Заради такива като теб сме на дъното.

Отговори
1 3
Бай Тошо

Бай Тошо

05.08.2022 | 14:29

Помните още, как беше по мое време, виж сега банани има постоянно и може да си ги наврете ...

Отговори
4 5
Георги  К.

Георги К.

05.08.2022 | 12:00

С такива политици доникъде, не дай си боже да се случи нещо непредвидено. Мен лично ме е срам да купувам ябълки и домати от Полша... Някогашната овощна и зеленчукова градина България изпадна в ролята на просяк на нискокачествени плодове и зеленчуци.

Отговори
13 3
Експерт

Експерт

05.08.2022 | 12:08

С голям кеф купувам полски домати и ябълки! Поне не храня русофилските олигарси с парите си!

Отговори
6 8
Шиши

Шиши

05.08.2022 | 11:26

Добре ,че има внос,защото нашата продукция се изнася както беше и преди

Отговори
7 4
Дрон

Дрон

05.08.2022 | 11:06

Копейкин с Волен /путинския орденоносец/ ще произвеждат в България и внасят от Русия .

Отговори
5 8
Ррр

Ррр

05.08.2022 | 11:52

Отговора на поредния бг дебил!

Отговори
4 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?