Следвайте ни

Какво не знаем за криптовалутите?

viber icon

Европейските надзорни органи публикуваха полезни съвети към потреителите свързани с криптовалутите, съобщават от неправителствената организация "Активни потребители".

Поради увеличаващия се брой на потребители, купуващи виртуални валути Европейските надзорни органи (Европейският банков орган (EBA), Европейският орган за надзор над застрахователите и пенсионните фондове (EIOPA) и Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA)) предупреждават потребителите в Европейския съюз за рисковете, свързани с тях. Според институциите виртуалните валути са високорискови и нерегламентирани финансови продукти и не бива да сеизползват за инвестиции и спестявания.

Криптовалутите (Bitcoin, Ripple, Ether и други) показват изключителна нестабилност на курсовете си и показват ясни признаци на балон. Потребителите, които ги купуват трябва да са наясно, че има висок риск и могат да загубят големи суми, а дори и всички пари, които са инвестирали.

Самите криптовалути и търговията с тях не са регулирани от законодателството на Европейския съюз, което означава че потребителите не ползват никаква защита (т.е. няма закон, който да покрие техните загуби). В случай на сривове на мрежата – поръчките за покупка и продажба на виртуалните валути могат да не бъдат отчетени и изпълнени навреме. При бърза промяна в цените, това може да предизвика сериозни загуби.

Специалното съобщение на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) предупреждава инвеститорите за значителните рискове.Първият е, че виртуалните валути не са обект на съществуващите надзорни правила и попаднат извън сферата на регулиране. Вторият голям риск е че инвестицията в криптовалути може да доведе до загуба на целия капитал.Това са само част от рисковете, изброени в изявленията на европейските надзорни органи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?