Следвайте ни

Как загиналият собственик на bTV Петер Келнер натрупа 19 млрд. долара

viber icon

Трагично загиналият в Аляска чешки милиардер Петер Келнер остави зад гърба си активи, които се оценяват на 19 милиарда долара. Засега не е ясно кой точно ще ги наследи и как точно ще се управляват.

Келнер притежава 98,93% от финансово инвестиционната група PPF Group, която е основана в бившата Чехословакия, но сега е базирана в Нидерландия. 158 хиляди души работят в нея, а нетната й печалба за миналата година е малко над 1 милиард евро.

Келнер и роден през 1964 година в малкото градче Ческа Липа.

Завършва Пражкия университет във факултета по Индустриална икономика в средата на 80-те години на миналия век. В първите години на нежната революция работи в компанията Impromat, която внася фотокопирни машини. Там се запознава с Милан Мадерич и Милан Винклер. 

През 1991 година бившата Чехословакия обявява старта на масова приватизация с ваучери. Тогава младият икономист основава инвестиционния фонд PPF – съкращение на чешкото „Частен приватизационен фонд“. Съдружник му е Милан Венклер и държавното предприятие Sklo Union. 

Фондът е много успешен и успява да събере акции от над 200 предприятия, чиято стойност се оценява на 5 милиарда чешки крони.

През 1995 година PPF купува 20% от акциите на най-голямата Чешка застрахователна компания Česká pojišťovna за 2,85 милиарда крони. След няколко години фондът на Келнер добива 93,5% от всички акции на застрахователната компания. 

През 2001 купува голям пакет от акции на чешката Търговска банка от държавата. След тези придобивки той успява да изкупи дяловете на другите акционери от ваучерната приватизация в PPF и по този начин става негов мажоритарен собственик.

През 2007 година фондът на Келнер подписва договор с италианския застрахователен гигант Assicurazioni Generali за джойнт венчър в Чешката република, Словакия, Полша, България, Румъния, Сърбия, Русия, Словения и Хърватия. Според различни източници чехите ще държат 49% от общата компания, а Generali ще им плати 1,1 милиарда евро за част от акциите. 

От 2012 г. Петер Келнер става член на борда на директорите на италианската компания, като преди това купува 2,02% от акциите й. През 2014 г. фондът му си продава дяловете на Assicurazioni Generali за 2,5 милиарда евро.

През 2007 става ясно, че Келнер държи 3% от акциите и е в борда на директорите на Central European Media Enterprises. Това го довежда след години до българската bTV.

През 2006 година списание „Форбс“ определя състоянието му на 3 милиарда долара и го вписва като 224-ия по богатство човек в света. Следващата година чехът вече заема 119-о място с 6 милиарда. 

През 2008 вече е на 91-о място с 9,3 милиарда долара. През 2015 има 11,4 милиарда, но е на 137 място. Петер Келнер е безспорно най-богатият човек в Чешката република. 

Тамошните икономически издания обаче са доста по-консервативни в оценките си. Според някои от тях реалното богатство на Келнер е между 60 и 75 милиарда чешки крони или около 4 милиарда долара. Журналистът Мирослав Мотежлек го оценява още по-ниско – 50 милиарда чешки крони. 

През 2018 година Келнер се изкачва до 88-о място в класацията на „Форбс“. Оценката за него тогава е 15,5 милиарда. Още през 2010 си купува Боинг 737-700, който му служи като частен бизнес самолет. 


Личната му резиденция е в селцето Подкожи до Прага. Притежава голям брой елитни имоти в различни страни. Голямата му страст е да събира фотографии на Йозеф Судек. Той е известен с многото си фотоси посветени на Прага. Келнер държи най-голямата колекция с негативи на Судек.

Келнер участваше в десетки благотворителни инициативи. по време на наводненията в чешката република преди няколко години раздаде десетки милиони крони на пострадалите общини.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?