Следвайте ни

Как специалистът по криптовалути Радж Делик стана българин

Засилен интерес от чужденци извън ЕС към БГ гражданство отчитат от пловдивска кантора

viber icon

Около 20 000 чужденци официално живеят и работят в Пловдив. Ръстът за една година е 12%, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов на база на информация от МВР. Това са все хора в активна възраст - половината са от страни от Евросъюза, а другата - извън, описа той. По думите му, ситуацията говори, че градът под тепетата дава много добри възможности за стандарт на живот. 

Дори и вносът на работна ръка за секторите, които изпитват дефицит, не е лошо. В света няма отворена икономика, която да разчита единствено на своя собствен трудов капитал. Отворената икономика предполага, че едни хора ще си търсят препитанието и по-добър живот извън родината си, а други ще намират това в България и градове като Пловдив, коментира още зам.-кметът.

 

Радж Делик е украинец по рождение, а от една година и българин по документи. Дигитален номад, бизнес консултант по въпросите на цифровата икономика и изпълнителен директор на Crypto Finance, първата украинска консултантска компания в областта на криптовалутите. Има свой YouTube канал, в който хиляди абонати имат достъп до видеоуроци за търговия с криптовалути и инвестиции. Млад, успешен, позитивен, семеен, с две деца.

Ще кажете - всичко му е наред. Като изключим един силен сантиментален спомен от детството му, наистина е така. „Винаги съм мечтаел да получа българско гражданство, защото баща ми и неговите  родители са етнически българи“, разказва Радж Делик. Той идва за първи път в България през пролетта на 2015 година.

„Когато в министерството ме попитаха какви са българските празници, защо искам гражданство, аз си припомних детството. Като малък

ходех на гости на баба и винаги ми беше приятно да слушам за България,

за природата, обичаите, хората... и оттогава мечтаех да се върна в родината си“, разказва г-н Делик. Не станало лесно и бързо, но малко преди пандемията от коронавирус да затвори България, получил указа на президента за гражданство, разказват от пловдивската юридическа кантора „Респект консулт“, които са го консултирали по сложния казус. Първия път, когато целенасочено  използвал BG паспорта, си било по време на пътуване със самолет от Украйна до Прага. „При паспортния контрол отидох в секцията за граждани на ЕС, само сканирах българския си паспорт и вратите се отвориха автоматично“, спомня си той. Нещо, с което ние, българите, свикнахме много бързо още през 2007 г., когато станахме пълноправен член на ЕС.

Извън тези дребни удобства обаче Радж Делик има далеч по-тежки аргументи, за да започне процедурата по придобиване на гражданство. „България е една от страните, които

предоставят много оптимално данъчно облагане,

посочва той. „Както твърди един от моите финансови наставници Робърт Кийосаки - богатите хора са богати, защото търсят за това правни възможности, включително плащането на по-малко данъци. В България се срещнах с мой приятел от Италия, който има компания само тук, защото може да плаща по-малко данъци и е по-удобно да прави бизнес“, обяснява той.

И като дигитален номад, на когото технологиите позволяват да работи от компютъра си от която и да е точка на света, България го устройва. Изминалата година, белязана от коронакризата, пък му отварила нови възможности. Създава бизнес, свързан с екология и рециклиране на пластмаса. От 2021 година на територията на Евросъюза влязоха нови правила, като целта е да се стимулира рециклирането им. Като български гражданин Радж Делик може да участва в бизнеса с рециклирането на територията на целия ЕС.

Наистина се забелязва засилен интерес от страна на чужденци извън ЕС към придобиване на българско гражданство, категорични са от юридическа кантора „Респект консулт“. В годината на пандемия много граждани от Великобритания, Хонконг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им. Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес,

закупуване на имоти с инвестиционна цел, пребиваване и гражданство,

посочва адвокат Николай Василев.

Последният случай, по който адвокатите работили, бил на мъж от Хонконг. Той, за разлика от Радж Делик, нямал никакви български корени, но желаел гражданство в страна от ЕС. Нашата работа е да презентираме България като подходяща, да убедим клиентите, че това е тяхното място, и да извървим трудния административен път заедно с тях, посочва Катерина Гушкова, управляващ съдружник на "Респект консулт". Тя е специалист с дългогодишен опит в областта на стопанското право, част от експертния екип, създал първите частни индустриални зони в България, учредил и развиващ "Тракия икономическа зона".

Веднъж избрал България, мъжът от Хонконг се оказал много упорит. Той успял да подаде документи за пребиваване по старата редакция на Закона за чужденците - с покупката на държавни ценни книжа /ДЦК/. Тази опция позволяваше на чуждестранни лица след инвестиция от поне 1 000 000 лева /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това обаче е само началото към получаване на български паспорт. Разрешението за постоянно пребиваване дава право на чужденеца да има всички законово гарантирани права -

да разкрива банкови сметки, да прави собствен бизнес

или да работи като наемен служител, без да търси изрично разрешение от Министерство на труда, да вземе със себе си в новата държава семейството си - съпруг, съпруга и деца под 18 години. За да не разкриват конфиденциална информация, адвокатите от „Респект консулт“ лаконично отбелязват, че при мъжа от Хонконг водещият фактор са били децата му. С български документ на тях им се отварят широки възможности за образование в целия ЕС, а цената му ще бъде като за европеец, посочва адвокат Василев.

От пролетта на тази година вече не съществува възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване с покупката на държавни ценни книжа, но човекът от Хонконг е бил на „заварено положение“ и е успял да финализира процеса по стария закон. Сега хитът сред чужденците от страни извън ЕС е да участват в колективни инвестиционни схеми и алтернативни инвестиционни фондове, казва адвокат Василев. Сумата за инвестиция отново е 1 милион лева и се търси удвояване година след получаване на постоянно пребиваване, за да се получи българско гражданство.

Welcome Инвестиция за 2 млн. носи БГ паспорт

В момента съществуват много възможности за ускорено получаване на българско гражданство въз основа на инвестиции от чужденци. Това е свързано, първо, с получаване на постоянно пребиваване и последващо удвояване или изпълнение на други условия след година.

Вариантите за постоянно пребиваване са:

- инвестиции в размер на 2 000 000 лева чрез придобиване на акции или облигации на български търговски дружества, които се търгуват на Българската фондова борса;

- инвестиции в размер на 1 000 000 лева за придобиване на права по концесионни договори на територията на България или за придобиване на акции в колективни инвестиционни схеми или алтернативни инвестиционни фондове с произход България;

- инвестиции в приоритетни инвестиционни проекти. Лица, извършващи дейност по сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти също могат да се възползват от тези възможности.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?