46

Как се намаляват отпадъците, когато се въведат екотакси за текстил?

Разширената отговорност на бизнеса ще включва заплащане на такси за оползотворяване и рециклиране на текстилни продукти и обувки

Когато говорим за трансформация на текстилната индустрия се налага да първо да поговорим за това какво толкова има да се трансформира. 

Според последни данни, едва 17% от модните брандове предоставят прозрачна информация относно годишния си въглероден отпечатък и количеството използвани суровини. Не е трудно да предположим, че с тези 17% се изчерпва броя на компании, чийто имидж не би бил безвъзвратно сринат при предоставяне на изчерпателна информация по тези въпроси. 

Според данни на Европейската агенция за околната среда, за производството на всички дрехи, обувки и домакински текстил, закупени от домакинствата в ЕС през 2020 г., са използвани приблизително 175 милиона тона суровини. Това възлиза на 391 килограма на човек. Приблизително 40% от това количество се дължи на дрехите, 30% на домакинския текстил и 30% на обувките (включително кожени обувки). Това класира текстила като петата най-висока област на потребление по отношение на употребата на първични суровини.

Процесите по унищожаване на непродадени и върнати продукти в текстилната индустрия, от своя страна, остават енигма. Липсата на системи за контрол генерира по един камион с текстил, пътуващ към сметището на всяка секунда. И това е проблем. 

Как биха помогнали екотаксите за текстил?
Екотаксите за текстил са част от разширената отговорност на производители и търговци, пускащи изделия от текстил на пазара в ЕС. Те се заплащат на лицензирани организации по оползотворяване, които наемат фирми-подизпълнители за събиране, сортиране, подготовка и рециклиране на текстила и обувките.

Целта на екотаксите е да обезпечи съществуването на тази единна система за кръгово управление на текстила. А крайната цел е по-малко отпадък, по-ефективно оползотворяване на ресурсите и по-малко използване на нови суровини за сметка на повторна употреба на стари материали. 

Като част от тази система, ще бъде забранено унищожаването на непродадени продукти, в това число “изостанали в склада” или върнати текстилни изделия. Вместо това, тези “отпадъци” ще намират приложение в както производството на нови текстилни продукти, така и в строителството и автомобилостроенето. 

Обобщено накратко, екотаксите за текстил ще повишат екологичната устойчивост в индустрията по следните начини:

●     Изхвърляне на по-малко текстилни отпадъци на сметищата;

●     Използване на по-малки количества нерециклируем текстил за горене;

●     Използване на по-малко първични природни ресурси за направа на нови изделия;

●     Употреба на по-малко енергия в производствения процес;

●     Оскъпяване на бързата мода за сметка на качествените и издръжливи продукти;

●     Увеличаване на дела на използваната енергия от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност;

●     Насърчаване на производството на разумни количества текстил за нуждите на пазара;

●     Използване повече на рециклируеми материали и текстилни смеси за сметка на нерециклируемите и т.н.

В допълнение, ЕС ще стимулира интегрирането на нови кръгови бизнес модели, включително предлагане на услуги за връщане, събиране за повторна употреба и услуги за ремонт на текстилните изделия.

Европейската комисия разработва насоки за насърчаване на тези кръгови бизнес модели чрез инвестиции, финансиране и други стимули, включително благоприятни данъчни условия в сектора за дрехите втора употреба и ателиетата за поправка на текстил. 

Кога се очаква въвеждането на екотаксите за текстил в България?
В закона за управление на отпадъците вече е заложен текст за въвеждането на задължителни екотакси за текстил и обувки. Предстои приемането на наредба и влизането на този закон в действие, като точните времеви рамки остават в ръцете на управляващите. 

Колкото повече се отлага влизането на закона, обаче, толкова по-стремително изостава местния бизнес от процесите в ЕС. И ако в краткосрочен план това е “бягане по тъча”, в дългосрочен може да се окаже пълна непригодност на местната продукция към общите стандарти на европейския пазар. Ето защо, снишаването не е спестовна стратегия, а пропусната полза - и то пропусната полза, чийто размер расте с всеки изминал ден. 

Нещо повече - това е пропусната полза не само за бизнеса, а и за природната ни среда, която тъне в нерегламентиран отпадък, микропластмаса и токсичен смог от горене на нискокачествен текстил. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Супер!

Супер!

08.09.2022 | 11:25

Време е индустрията ни да произвежда по европейски!

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?