Следвайте ни

Как работи най-скъпоплатеният сектор в пандемията

viber icon

Обикновено за ИТ сектора се говори със завист. Заетите там вземат прилични заплати, работят в модерни офиси и ползват много социални придобивки от работодателите си. Според НСИ, средната работна заплата в сектора е между два и три пъти по-висока от средната за страната. Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ я изчислиха в проучването си за 2020 г. на 3344 лева, а целенасочено изследване на платформата за набиране на персонал Noble Hire я изстреля на 5250 лева. Това е междинната сума, която получават най-нископлатените позиции спрямо най-високоплатените такива. Ако извадим от уравнението висшия мениджмънт, който по принцип е доста ограничен откъм брой хора, тогава средната заплата пада на около 4250 лева.

Освен обещаващ високи доходи, ИТ секторът в България става и все по-многолюден. Отново по данни на БАСКОМ, само персоналът, зает в разработка, е малко под 60 хил. души.

 

Измина една година от началото на ковид периода, който всички мислеха, че ще трае едва няколко седмици. Светът продължава да е затворен, но възможността за дистанционна работа позволява на Земята все пак да се върти.

Факт е, че именно технологичният бранш успява да функционира като че ли най-добре и сред неговите представители дори не се забелязва стрес от това да бъдат лишени от възможност да извършват работата си. Дори напротив, на 13 март миналата година именно ИТ браншът запази най-голямо самообладание, защото знаеше, че ще може спокойно да продължи да извършва дейностите си от ​всяка точка. Над 3400 души, работещи в ИТ сферата, се включиха в анкетата “ИТ секторът и ваксините срещу COVID-19 - пресечната точка”, направена от технологичната медия DevStyleR. Изследването обхваща и приспособимостта на бранша към новите реалности. Сред запитаните 3400 души 75% работят в софтуерната индустрия, 11.1% са заети в сферата на развитие на иновации, 8.3% се занимават с разработката на хардуер, а 5.6% - с административни дейности. Големият извод от разговорите с хората е, че няма смисъл да се прибързва с масово завръщане в офисите, при положение че работата, така или иначе, си тече.

“Имаме около 450 квадрата помещение, на което позволяваме да работят 10, максимум 12 души, но разпръснати. Всеки може да си запази място спрямо това дали има свободни. Останалите по подразбиране са “remote”,

разказва пред DevStyleR Николай Тодоров, изпълнителен директор на LimeChain.

Определено COVID-19 демонстрира, че работата от разстояние е нещо напълно постижимо. Това не е нищо ново за ИТ сектора, който и без вируса масово имаше политика за дни в месеца, предвидени за дистанционна работа

Интересна гледна точка споделя  Андрей Русев, CTO и VP of Real-time Analytics от Mishmash.IO. Той посочва, че за връщане в офис изобщо не бързат, защото, за разлика от първия локдаун, вече имат тренинг.

“В момента имаме само един офис във Великобритания, който е празен. При това положение взех бързо и лесно решението да махнем българския си офис. Основната причина е, че не очаквам скоро да има нужда от такъв. Така да се каже - ако се надяваш скоро да ти потрябва офисът, - пазиш го, плащаш наема и той седи празен. Ако мислиш, че обстановката ще продължи дълго - махаш го”,

смята той. Русев допълва, че обмислят идеята за “корона офис” - помещение тип заседателна зала, спокойно място, където може да стават сбирки на служителите. Това може да се случва регулярно за срещи и оперативки, но и за рожден ден на колега например. 

Георги Кременлиев, Country Manager на Object Systems International, коментира, че в тяхната компания препоръката е всеки да работи вкъщи, а за посещение на офиса има предварително изготвени въпросници, чрез които всеки може да докаже, че е здрав.

“Ние никога не сме имали политика някой да е задължително в офиса”, казва Кременлиев.

“Смятам, че след ваксинацията и промяната в световното положение с COVID-19 повечето служители дори биха предпочели да работят повече от домовете си. Но нашата политика най-вероятно ще остане същата - който иска, нека да заповяда в офиса”.

Трендът в ИТ сектора е очевиден - няма офис, който да бъде пълен. Няма и офис, който да работи дори с 50% присъственост. Компаниите са концентрирани или върху “remote” режим с редуване, или върху изцяло отдалечена работа.

 

Антиваксърите са рядкост, не вярват в конспирации

Безопасно ли ще е тези, които са ваксинирани, да прекратят “remote” реалността и да се върнат към старото нормално? Каква е позицията на мениджмънта? Ето какво мисли Петар Шварц, Head of Sales & Marketing в Melon:

“Със сигурност подкрепяме ваксинирането, но също така със сигурност няма да насилваме и да поставяме такова условие пред хората. Това си е личен избор, но ще помогнем с каквото трябва, за да направят правилен избор. Също така вярваме, че служителите ни са достатъчно вярващи в науката, за да разберат, че това е единственият изход от положението, в което се намираме”. 

Тук във връзка с настроенията за масовата ваксинация, може да се спомене, че сред хората от ИТ сектора, или поне сред неговите представители, с които се свързахме, не попаднахме на “антиваксъри”, а това мнозина смятат за позитивно, коментират авторите на проучването от DevStyleR. ​В противен случай бихме могли да си представим какво би значело за страната това, че представители на средната класа с потенциално най-висок стандарт масово не подкрепят ваксинирането, нямат му доверие и вярват в конспиративни теории.

Според Петар Шварц, дезинформацията, която се разгърна в последната година, е проблем, който тепърва ще оказва негативно влияние и в много други ситуации.

“Смятам, че тази дезинформация ще ни струва много повече по много други теми, отколкото тази пандемия, която вече ни струва много скъпо. Това е огромен проблем в момента в обществото и отговорността е основно на фирми, които седят зад социалните медии и общо взето гледат повече парите, отколкото някаква социалноотговорна позиция, колкото и уж да се стараят за пред камерите,” коментира Петар.

Георги Андреев, Head of Development в SEEBURGER, ​посочва, че в компанията постоянно се следи ситуацията, положението и възможностите. “Доскоро нямаше опции за организирано ваксиниране на персонала. В момента има такива коридори и вече се водят такива разговори. Нашият офис е до "СофияМед" и ще опитаме да организираме такъв зелен коридор. Още е рано да се каже, но със сигурност ще опитаме да направим нещо подобно за колегите, за да е удобно и лесно за тях - да им спестим административни стъпки,” споделя той.

Георги Кременлиев от Object Systems International разказва за практиката в компанията по отношение на ваксинирането и преди пандемията. “Организираме ваксиниране, така че за служителите да е по-удобно. Дори през годините сме правили такива организации и за сезонния грип. Идва медицинско лице в офиса и ваксинира всеки желаещ. Това го правим, за да облекчим служителите си. Но никога не е било под строй, така да се каже. Всичко е доброволно”, разказва Кременлиев.

В крайна сметка, заетите в ИТ сектора изненадващо попаднаха в трета приоритетна група във ваксинационния план на България и немалко вече имат първа игла. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?