2374

Как от 2 лева да изкараме 10 лв

Има начин от 2 лева да изкараме 5 или 10 лева. И той е абсолютно законен. 

Точно преди една година БНБ извади от обращение банкнотите с номинал 2 лева и ги замени с монети. Така от 1 януари тази година книжните двулевки престанаха да бъдат законно платежно средство. За хората, които са скътали банкноти от 2 лева, Централната банка даде опция – парите да се обменят на касите на БНБ по номинална стойност, без ограничение на количеството и без такса. Краен срок за тази обмяна не бе посочен. Така всеки, който има банкнота от 2 лева може да получи срещу нея точно 2 лева, но на монета. 

Това обаче изисква време и усилия от страна на притежателите на излезлите от обращение пари. Затова някои предпочетоха да си запазят като сувенир няколко банкноти с лика на Паисий Хилендарски. Други пък ги обявиха за продажба в специализираните сайтове. Там двулевката от близкото минало е с цена между 5 и 10 лева, видя „Марица”. Потенциални купувачи са не толкова колекционери, колкото хора, които искат да запазят парите за спомен. По празниците комплект от стари банкноти служеха и за нетрадиционни подаръци.

Припомняме, че виолетовата банкнота с лика на Паисий Хилендарски бе пусната за първи път през 1999 година и замени старите банкноти от 2 000 лева при деноминацията на българския лев през същата година. Монетата от два лева също е с образа на Паисий Хилендарски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Информиран

Информиран

31.12.2021 | 14:22

Явно никой от вас не си информиран и поне допитва до хора компетентни в това като по горния коментар който единствено май си има на представа така че когато има нещо такова Попитайте надминат

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

30.12.2021 | 09:45

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки парите си от растящата инфлация, отрицателните лихвени проценти по депозитите и ежемесечните такси по спестовните сметки, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
4 11
НУМИЗМАТ ОТ ПЛОВДИВ

НУМИЗМАТ ОТ ПЛОВДИВ

29.12.2021 | 23:49

Дами и господа,не се залъгвайте и не слушайте хора,които си нямат и понятие колекционерска стойност.Тези 2 лв- с Паисий Хилендарски все още ги има под път и над път.Това което ви го казват,че от двата лева ,може да направите 10,си е чиста простотия.В сайтовете за продажби има такива обяви,но тези които са ги пуснали,чисто и просто си търсят баламурници,които да им платят за такива двулевки.Другото изказване,че банкнотите от преди 1989 год.имали огромна колекционерска стойност,също е абсолютна просто.тия.Почти няма семейство в България да не му се намират такива банкноти по чекмеджетата.Затова преди да напишете някоя малоум.на и неверна информация,най-напред се консултирайте с някой,който е в час тази тема.Защото в противен случай се излагате.

Отговори
39 2
ами

ами

29.12.2021 | 21:22

налични банкноти от преди 1989 година де да ги предам

Отговори
14 5
Хмх

Хмх

29.12.2021 | 21:47

Луд ли си да ги "предаваш"? Имат сериозна колекционерска стойност. Пусни ги за продажба и гледай какво става.

Отговори
16 11
Баа

Баа

29.12.2021 | 22:59

На 30 години колекционерска стойност?! Голям берекет.

Отговори
16 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?