Следвайте ни

Как най-евтино да се топлим тази зима?

Големият проблем на по-изгодните и екологични алтернативи остава високата първоначална инвестиция

viber icon

С наближаването на старта на отоплителния сезон потребителите са изправени пред поредната дилема за това кой вариант ще бъде най-евтин, но и най-ефективен.

Макар високите температури през септември да продължат и през октомври и синоптиците да предвещават топло време до края на ноември, домакинствата започват да се подготвят за зимния сезон. С това неминуемо възниква и въпросът за начина, по който ще се отопляваме през студените месеци. На фона на задаващата се икономическа криза този въпрос сякаш е по-актуален от всякога за домакинствата.

Важно уточнение е, че крайната цена не зависи само от метода на отопление, но и от типа и разположението на жилището, допълнителните инвестиции като саниране на блока, както и първоначалната инвестиция при различните системи за отопление. Очакванията са за

масово по-високи сметки и разходи за отопление през сезон 2020/2021

заради мерките срещу коронавируса, които ще оставят много хора целодневно у дома.

Експертите обаче са категорични в едно - най-скъпото отопление в студените дни са печките тип духалки и маслените радиатори. В същото време относително голям дял от потребителите използват този вариант през есента, защото е удобна и бърза алтернатива, която да стопли стаите вечер след работа. В нормално тристайно жилище в Пловдив една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, ще увеличи сметката с близо 30%.

Смяната на всички подобни уреди с енергоспестяващи алтернативи, като конвекторите или климатиците, ще направи отоплението на ток много по евтино, макар и при тях обаче да трябва да отчетем първоначалната инвестиция.

За климатична система с две тела, която спокойно да може да стопли цял тристаен апартамент от 70-80 квадрата, ще са необходими поне 1600 лева, показа проверка на „Марица“. Фактор ще бъде и повишената цена на електроенергията в Пловдив, която от 1 юли е 0,23 ст. за кВтч дневна консумация (увеличена с 4,12%) и 0,12 ст. за кВтч на нощен режим (или 4,13% повече).

От друга страна, парното остава най-изгодният вариант за отопление в Пловдив и през този сезон. След преизчислените цени съгласно Решение на КЕВР имаме

намаление с близо 10% при крайната цена на топлоенергията

за потребителя. Така през новия отоплителен сезон всички пловдивчани, които ползват парно, ще плащат 105,42 лв. за един мегаватчас с ДДС. За справка - миналогодишният отоплителен сезон започна на цени от 117 лв. за мегаватчас в Пловдив.

Все по-малък обаче става процентът на жилищата, присъединени към мрежата на ЕVN Топлофикация, въпреки мащабната кампания, която от дружеството провеждат през последните години.

Твърдото гориво също остава относително евтин вариант, но минусите при него го правят все по-непривлекателна алтернатива, особено в големите градове. В рамките на

250 и 350 лева струва този сезон тон въглища в Пловдив,

показа проверката на екипа ни. Търсенето обаче към момента не е голямо и повечето фирми все още приемат само заявки, които ще се изпълняват на по-късен етап заради прогнозите за топло време през октомври и ноември. В бранша споделят, че клиентите в града са все по-малко, за сметка на тези в селата.

„Като живееш в блок, твърдото гориво може да ти излиза по-евтино, но всъщност ще си платиш с време и нерви накрая“, казва Дилян, който има фирма за доставка на въглища. Дърва също има, като отпадъчни могат да се намерят за около 40 лв. за кубик. Нарязани за огрев, в зависимост от материала, започват от 70 и стигат до 130 лв. за по-калоричните видове.

Големият проблем на много по-евтиниите и екологични алтернативи остава високата първоначална инвестиция, която едно домакинство трябва да направи. При природния газ например може да намалим крайната си сметка, сравнено с отоплението на ток с близо 20%. Тук обаче инвестицията е сериозна - над 6000 лв. първоначално за изграждане на инсталацията.

Подобен е проблемът и при системите за отопление на пелети, които станаха изключително популярни. Експертите са категорични, че това е един от най-добрите и евтини методи за отопление в дома, който може да се окаже с близо 25% по-евтин в сравнение с централния ТЕЦ или климатиците. Но и тук минус остава сериозната инвестиция за изграждане на инсталацията и самата камина, която ще гори пелетите. Проверка показа, че за този вариант потребителят трябва да се бръкне поне с 8000 лева.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?