1553

Как Мтел стана А1, а Глобул се превърна в Yettel

"Yettel??? Аз и без това още си им казвам Globul" - импулсивно възкликна образована пловдивчанка след съобщението от четвъртък, че телекомуникационната компания Теленор се ребрандира като Yettel. 

Новината дойде изневиделица, но всъщност не беше неочаквана. Лицензът за търговското име Теленор изтече през 2021 г., а мениджмънтът на компанията отдавна спрягаше няколко възможни имена за компанията.

 

Едно от тях бе О2, тъй като компанията-майка PPF Group притежава мобилни оператори с това име в Чехия и Словакия. Това обаче стана повод за още по-закачливи коментари на наблюдателните клиенти в България, които правиха аналог с другия голям играч на пазара - А1. Потребителите обобщиха набързо промените с народната мъдрост "Преоблякъл се Илия, погледнал се, пак в тия".

Това не е първата смяна на бранда на телекома. До есента на 2014 г. компанията се казваше Глобул. Юридическото название на компанията бе променено на „Теленор България“ ЕАД и отразяваше промяната в собствеността й, след като международната телекомуникационна компания Теленор Груп придоби GLOBUL за 717 милиона евро.

Пет години по-късно с телекома отново имаше сделка и Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия станаха част от PPF Group. Както и при предишните смени на името, за клиентите нищо няма да се промени. Няма да е нужно да преподписват старите си договори.

А помните ли Мобилтел? 

А спомняте ли си Мобилтел? Първата GSM мрежа в България, пусната в далечната 1995 година. Това беше първото име на компанията, а брандът бе Мтел. Голямата промяна дойде през 2018 година, когато компанията официално промени името си на А1 България. Обяснението тогава бе, че А1 Group иска да  създаде обща корпоративна идентичност и по-добро клиентско обслужване в различните страни.

И досега все още има хора, които не са свикнали с абревиатурата и по инерция наричат телекома Мтел. Други пък, особено тези, които са ползвали услугите за интернет на Близу или Евроком, които бяха придобити от компанията, продължиха да наричат така и до днес доставчика си.

Виваком също не остана по-назад. Компанията има цели пет лога - от БТК през Вивател до Виваком.

"Тримонциум" все пак остана

В случая с хотел „Тримонциум” местният шовинизъм победи. Когато през 1998 г. хотелът бе купен от турската верига „Принцес груп” и претърпя голяма реконструкция,  на фасадата, съвсем естествено, се появи "Тримонциум Принцес". През 2013 г. обаче американската верига „Рамада” придоби управлението на хотела чрез франчайз и на покрива изгряха още едни светещи букви - Рамада Принцес.

 

Новата компания махна името "Тринмонциум" от фасадата и това провокира пловдивчани. Неправдата бе поправена по някое време и буквите на "Тримонциум" отново бяха монтирани. Градската мълва разказва, че заслугата за реабилитирането на Тримона била на тогавашния директор Ерол Олджан.

Пиарът на хотела Ертен Късова му разказала, че американските собственици са разпоредили свалянето на надписа. Обяснила му и че пловдивчани са много чувствителни към действия, засягащи символите на града. След като разбрал за какво става въпрос, Олджан успял да убеди задокеанските шефове, че надписът трябва да се върне.

Имаше едно време една банка

В недалечното минало в България стъпи една малка банка - "Емпорики банк България". В Пловдив офисът й беше срещу площад "Съединение". През 2014-а тя беше преименувана на търговска банка "Виктория", но това не предизвика кой знае какви сътресения, тъй като клиентската <210> база не беше много голяма. Сега не съществува . Тя беше дъщерна на фалиралата КТБ, а по-късно акциите бяха изкупени от Инвестбанк.

Практиката сочи, че в банковия сектор при сливания и придобивания много рядко се стига до кардинална смяна на името. За да няма объркване сред клиентите, се ползва брандът на по-голямата финансова институция. А понякога новият собственик въобще не стига до промени на местния пазар. Пример за това е Банка ДСК - толкова позната и популярна на поколения българи, че след придобиването й от ОТП Груп тя продължи да използва това търговско име. 

 

Фейсбук стана Мета

 

В края на миналата година Фейсбук се преименува на Мета. Решението изненада обикновените потребители, но основателят на платформата Марк Зукърбърг заяви, че целта е да покаже, че компанията се разпростира в различни сфери и не е свързана само с един продукт. "Мета" от гръцки означава „отвъд”. Смяната на името се извърши в момент, когато Фейсбук бе подложен на строго наблюдение от законодателни и регулаторни органи в много държави след разкритията, че виртуалните й платформи причиняват доста вреди в реалния свят.

Преименуването може би донякъде е опит да се поправи репутацията на Фейсбук и да се започне на чисто след поредицата удари върху образа на компанията, анализират експерти.

През миналата година и ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca смени името си на “Васкеврия“. Съставът обаче остана същият. От EMA така и не съобщиха официално за причините, свързани с решението, но от информацията в сайта на шведската агенция за медицински продукти стана ясно, че искането за промяната на името е било одобрено от европейската агенция на 25 март 2021 г.

Точно по това време започнаха да се трупат данни, създаващи притеснения от използването на препарата на AstraZeneca. Няколко държави, сред които и България, временно спряха използването на ваксината заради съмнения относно безопасността.

 

Пет причини за важната стъпка

Защо една компания се решава на такава голяма стъпка като смяна на името? При това мероприятието в никакъв случай не е евтино. Процедурите включват  ребрандиране и промяна на офисите, масирана рекламна кампания, пребрандиране на автопарка, нови униформи за служителите. Без да броим разходите по лицензи или проект за нова марка. Има няколко теоретични причини, които обаче изискват спешни мерки, изброяват от rebrand.bg.

1.Марката изглежда старомодно и безлично

В този случай трябва да вземете спешни мерки. Ако изглеждате старомодно, неубедително и безлично, какво ще накара потребителите да смятат продуктите ви за модерни, качествени, удовлетворяващи потребностите им? Как да ви отличат от безбройните конкуренти и защо да ви предпочетат?

2. Бизнесът е надраснал съществуващата идентичност на марката

Това се случва доста често с бурно развиващите се бизнеси. Вариантите са много - вече предлагате много повече продукти и услуги, излезли сте от географски ограничения регион, в който сте започнали, сменили сте бизнес модела, стъпвате на нови пазари - дори международни, и се насочвате към нови целеви групи, и т. н.

3. Потребителите се променят

Ако произвеждате продукти за определена възрастова група, тази промяна е особено бърза и дълбока. Милениалите са много по-различни от поколението Х преди тях, а поколението Z, за което работите в момента, съществено се отличава в очакванията и претенциите си от милениалите. Ребрандирането ще приведе идентичността на марката ви в съответствие със спецификите и интересите на потребителите.

4. Сливания и придобивания

Когато два отделни бизнеса стават едно, ребрандингът е част от мерките, за да се слеят те успешно в неделимо цяло не само организационно, но и за потребителите, партньорите, екипа.

5. Страдате от кризи и скандали

Когато, независимо от причините, бизнесът ви е забъркан в скандални ситуации, довели до загуба на доверието на обществеността, ребрандирането е наложително.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Radmila

Radmila

26.10.2022 | 12:13

Изключително интересна и прозорлива статия. Дава гледна точка и полезна информация на читателя. Поздравления!

Отговори
0 0
Ясен

Ясен

05.02.2022 | 22:55

а поколението Z това делене на поколения е супер условно и тъпо, като хората, които се занимават с маркетинг.

Отговори
1 0
Нарот без държава

Нарот без държава

31.01.2022 | 14:54

Явно данъците са станали много и доходите и неги плаштат и за тва сменият целия процес за ползване не знам какво става със тези хора и много народ се отказват от теленор и А1 много звеха да лъжат народа

Отговори
3 0
Den

Den

30.01.2022 | 20:35

Как "Глобул" се превърна в Yettel. Снимката: Чао "Telenor", здравей Yettel.. ‍♂️

Отговори
2 1
вълци

вълци

30.01.2022 | 09:44

Кожодери, намерили почва в една гнила държава!

Отговори
6 1
Величко Дихонов

Величко Дихонов

29.01.2022 | 21:45

Пък Ботев Луковит стана Литекс.

Отговори
9 2
Мамето

Мамето

29.01.2022 | 20:03

А литекс стана тире

Отговори
4 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?