Как коронавирусът в Италия удари българския бизнес

Италианският премиер Джузепе Конте заяви вчера, че влиянието на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много силно, съобщава dir.bg. 

"Икономическите последици могат да бъда много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи", заяви Конте. Външният министър Луиджи ди Майо в същото време се постара да успокои населението и бизнеса в най-засегнатите райони като разкри, че се готвят специални икономически мерки в тяхна подкрепа (виж по-долу).

Съседите на Италия са "настръхнали" готови да затворят границите си. Очаква се извънредна среща на здравните министри от региона за обсъждане на координиран отговор на пламналото огнище на коронавируса в Северна Италия. Ще участват здравните министри на Италия, Австрия, Франция, Словения, Швейцария, както и на Германия и Хърватия.

Как кризата в Италия се отразява на българския бизнес

Италия е сред водещите търговски партньори на България. По данни на НСИ износът за 2018 г. е бил на стойност 4.415 млрд. лева, а вносът - 4.388 млрд. лева.

Рано е да се даде каквато и да е оценка на загубите, както за Италия, така и за нейните търговски партньори, сред които нашата страна. Но последици неминуемо ще има и вече има заради наложените в последните дни ограничения върху транспортните връзки.

Български превозвачи съобщиха вчера, че са спрели камионите заради десетки затворени предприятия в Италия.

 През България и граничния пункт "Кулата" към пристанищата в Гърция и оттам към Южна Италия пътуват ТИР-ове от седем държави. От няколко дни трафикът е "стресиран" вследствие на мащабите, с които се разпространява коронавирусът в Северна Италия, става ясно от думи на Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници.

"Десетки фабрики са затворени, което е принудило наши шофьори да се върнат", каза за БНР Александър Стамболийски. "Някои от колегите решиха да не изпращат автомобилите си в Италия, за да не допуснат блокирането на шофьорите си там".

Засега не са въведени специални мерки и ограничения по фериботните връзки с Южна Италия, каза още Стамболийски, но не изключи и такъв сценарий.

"Ще става все по-трудно, защото истерията в Северна Италия става все по-голяма. Ако се разшири заразата, предполагам, че италианските власти ще въведат ограничения и в южната част, откъдето минава трафикът на фериботната линия".

По думите му всяка подобна криза калкулира загуби за бранша.

В същото време Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да не пътуват до Италия, ако не е наложително. Авиопревозвачът "България Ер" отмени полетите си от и до Милано до 27 март.

Пътническите автобусни превози от Милано обаче засега не са отменени. Министерството на транспорта обаче е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Водачът на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано, обясни, че се поддържа връзка с външно министерство и ако извозването на пътници до Италия ще се прекрати, ако се налага. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции, добави шофьорът.

Представители на туристическия бранш и туристите са притеснени и следят с внимание развитието на ситуацията с разпространението на новия коронавирус.

"Нормално е туристите да са бъдат притеснени. И ние като туроператори, опериращи в Италия, сме притеснени от създалата се ситуация. Няма затворени летища и все още може да се стигне до Милано. Да, наистина, музеите са затворени, част от големите културни прояви, които са били за тази седмица, са отменени. Мисля, че районите, които са засегнати, са изолирани, няма достъп до тях и се надявам да се овладее по-скоро положението", каза пред БНР Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

Как Италия смята да "съживи бизнеса"

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви, че правителството подготвя специални икономически мерки в подкрепа на компаниите заради последствията за тях от разпространението на новия коронавирус в страната. В интервю, публикувано във вторник, 25 февруари, във вестник "Кориера дела Сера" (Corriere della Sera), правителството не само ще спре събирането на данъци и сметки за комунални услуги от населението в засегнатите от заразата райони, но и ще предприеме мерки за подкрепа на компаниите.

"Ние подготвяме указ за подкрепа на цялата икономическа система на Италия. Нашият приоритет е да запазим износа, който е една трета от БВП", каза Ди Майо.

Все още не е уточнено какви конкретни мерки се обсъждат за компаниите. По-рано Ди Майо обяви, че се отпускат 300 милиона евро за подкрепа на компании, които изнасят в Китай и оперират в страната, от която тръгна разпространението на вируса.

Един от най-проблемните сектори е туризмът, който вече е пострадал от намаляване на потока от туристи от Китай. Сега туристическата индустрия регистрира масови откази от пътувания до Италия от цял ​​свят. По този начин броят на отказите от резервации в хотели във Венеция достигна 40%.

Ди Майо заяви, че Италия всекидневно ще предоставя информация за ситуацията с коронавируса на всички свои посолства в света. "Ще информираме всички правителства и ще предоставим помощ на италианци, които са в чужбина при туристически пътувания", каза министърът.

Той също така посочи, че в момента карантината засяга две местни огнища на разпространение на коронавируса и засяга "50 хиляди от 60 милиона" (италианско население).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата