Следвайте ни

Как държавата компенсира бизнеса и работниците ВИДЕО

viber icon

Схемата 60/40, по която държавата ще подпомага бизнеса в борбата с коронавируса, ще бъде за всички икономически сектори. Единственото условие, което те ще трябва да изпълнят, е приходите от продажби да са намалели с най-малко 20 на сто заради напълно или частично преустановена работа след извънредното положение.

Решението бе взето след двудневно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така се цели запазване на работни места и нивото на възнаграждението, както облекчаване на бизнеса, който търпи загуби.

Това означава, че държавата ще поема 60% от размера на брутното трудово възнаграждение на служителите. Останалите проценти ще се доплащат от работодателя. Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган.

Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ, са подкрепили мерките. Подкрепата на КРИБ е частична.

"Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ „Подкрепа“ предлага по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето.

Българска социална камара приветства разшрияването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет“, допълни Марияна Николова

Текстовете ще бъдат предложени за гласуване от социалния министър Деница Сачева и ще бъдат окончателно приети в понеделник на извънредно заседание на МС, уточни вицепремиерът Николова.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?