71

Как да усмирим инфлацията? Транспортният бранш с революционна идея

Транспортният бранш има идеи как инфлацията да се усмири. В голямата си част тя е проекция на скъпите горива. Увеличените тол такси и въвеждането на такива по второкласните пътища допълнително помпат цените, според бизнеса. Ето защо обединеният транспортен бранш иска да бъдат въведени компенсации с цел защита на крайните потребители.

„Предлагаме въвеждане на отстъпки от тол таксите за изминато разстояние по платената пътна мрежа на месец от едно превозно средство, както следва: за пробег над 3000 км – 20 %, за пробег над 5000 км – 40 % и за пробег над 7000 км – 60 %“, посочват от АЕБТРИ, Европейския транспортен клъстер, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Съюза на международните превозвачи. Браншът вече се е срещнал със служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. С предложението е запознато и МРРБ. 

В позицията си превозвачите обръщат внимание, че „въведеното драстично увеличение на тол таксите от 1 юли 2022 г. е необосновано и ненавременно, увеличава финансовия натиск върху транспортните фирми, чиято дейност е сериозно застрашена от ръста на цените на горивата и е съществен фактор за общата инфлация в страната.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Краен клиент

Краен клиент

11.08.2022 | 12:23

Едрите превозвачи дали ще възстановят парите от отстъпения ТОЛ назад по веригата към краен потребител или ще си ги запазват за тях си? Нали е антиинфлационна мярка? За малките с до 3000км е ясен неизбежният фалит в такава антипазарна и неконкурентна среда.

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?