Следвайте ни

Как да спазим закона в 7 стъпки

viber icon

От компанията „Респонса Превент“ изготвиха експертен наръчник със седем важни стъпки, които бизнесът може да ползва.

 


1. Определяне на средносписъчния състав (ССС) на предприятието.

 


2. Определяне на необходимия за изпълнение на квотата брой лица:

 


    -   за работодатели с 50 до 99 работници и служители - едно лице с трайни увреждания;

 


- за работодатели със 100 и над 100 работници и служители - две на сто от средносписъчния им състав.

 


3. Разглеждане на наличните експертни решения  на ТЕЛК на работещи в предприятието с 50 и над 50% трайно намалена работоспособност и съпоставяне с размера на квотата.

 


4. Последващи действия не се предприемат, в случай че наличните експертни решения  на ТЕЛК удовлетворяват изискванията на квотата.

 


5. Вземане на решение относно начина за удовлетворяване на изискванията на Закона за хората с увреждания: предприемане на действия за наемане на хора с трайни увреждания; прилагане на алтернативни мерки за заетост на хора с трайни увреждания.

 


6. Наемането на хора с трайни увреждания - при желание да се използва посредничество за наемане на хора с трайни увреждания работодателят е необходимо да уведоми съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта (Бюрото по труда), на чиято територия е неговото седалище. Уведомлението се изготвя по образец, който заедно с подробна информация може да бъде намерен на сайта на Агенцията. Срокът за подаване на уведомление за 2019 г. е до 02.07.2019 г.

 


7. Ако квотата не се запълни:

 


В случай че квотата не се запълни въпреки подаването на уведомление, удостоверяването на липса на хора с трайни увреждания се извършва от контролните органи въз основа на информация, предоставена от териториалните поделения на Агенцията по заетостта по служебен път. В случай че квотата не се запълни и работодателят не е подавал уведомление, след изтичане на тримесечния срок ежемесечно се заплаща компенсационна вноска в размер 30 на сто от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане. Компенсационната вноска подлежи на доброволно внасяне или на принудително събиране по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

 


Заплащането на компенсационни вноски не отменя задължението за наемане на хора с трайни увреждания, посочва Нейко Нейков, управител на компанията, консултант по здраве и безопасност.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?