1553

Как да плащаме по-малко за ток през зимата - съвети на експерти

Зимата ще е трудна не само за българите, но и за цяла Европа. А темата за пестене на ток и съответно пари - много важна за всеки джоб. Експерти пресмятат, че намалявайки температурата у дома дори само с 1 градус, сметките ни падат с около 6 на сто. 

Това обаче важи  в идеалния случай, когато сградите са енергоефективни. Проблемът е обаче, че над 90% от сградите у нас не са такива. Топлоизолацията намалява разходите за отопление от 2 до 3 пъти, изчисляват експерти. Колкото до това как да задържим повече топлина в дома си, специалистите насочват вниманието първо към прозорците.

“Дограмата е най-слабата част от нашата сграда топлотехнически – през нея влиза най-много студ на единица пространство”, обясни по Нова телевизия Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

За да си спестим тежък ремонт и разходи, може да сменим само стъклопакета на съществуващата дограма. Така, потребители споделят, че няма нужда да се минава от парно на ток. А това, което правят е да намалят радиатора си. Такива малки промени могат да повлияят на сметките ни с около 10-15% надолу, сочат изчисленията на специалистите.
  

“Подмяната на старите крушки със съвременни LED осветителни тела също е решение, което не трябва да се пропуска – ако за една крушка ефектът е малък, за 10 години за всички крушки в апартамента стигаме до сума, която дава някаква разлика”, обясни още Цанев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Путин

Путин

02.09.2022 | 13:13

Като спрете да соросоядствате!

Отговори
5 7
Как сладко се гонят огънчетата зад стъклото...

Как сладко се гонят огънчетата зад стъклото...

02.09.2022 | 11:58

Българска камина, с български дърва в нея, сечени от български дървосекачи, български бурии! гаZZпром - от трите НАЙ-ДЪЛГОТО за вас! Яжте си гаZZта, пийте я и си ****** в ****!

Отговори
13 6

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?