1553

Как България ще приеме еврото? Вижте стъпките

За момента България има дата, към която се стреми да приеме еврото като основна валута и това е 1 януари 2024 г. Дали ще успеем да отговорим на изискванията, за да влезем в еврозоната тогава, предстои да разберем в следващите месеци. Така или иначе подготовката за влизане трябва да започне 6 месеца преди обявената дата. Това означава от 1 юли тази година, съобщава bTV.


Какви ще са стъпките?

6 месеца преди датата за влизане Съветът на ЕС трябва да приеме решение, според което България отговаря на необходимите условия за въвеждане на еврото и ще потвърди обменния курс, при който ще се извърши конвертирането на лева в евро.

След изготвяне на оценка, че България изпълнява критериите за въвеждане на еврото, страната ни трябва да направи избор на дизайн на национална страна на евромонетите. След това трябва да започне и изработването на монетите. По това време ще започне и изготвяне на стартови комплекти с евромонети с българска национална страна за търговци на дребно и граждани.

1 месец след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България, задължително трябва да има двойно обозначаване на цените в лева и евро. Това ще продължи 12 месеца след приемането на еврото.

2 месеца след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС, трябва да заmочне целенасочена информационна и комуникационна кампания относно приемането на еврото, включително информация за процеса на въвеждане на еврото, мерки за защита, защитни елементи на евробанкнотите и евромонетите, както и призоваване на гражданите и юридическите лица да внесат голяма част от левовите си наличности в брой в банкови сметки, за да могат парите им автоматично и безплатно да се превалутират в евро от датата на членство.

2 седмици преди датата на въвеждане на еврото в България започва снабдяване на банките, на търговците и „Български пощи“ ЕАД с евробанкноти и с евромонети. По това време започва и продажбата на търговци на дребно и на граждани на евромонети.

Стъпки след приемането на еврото 

От деня на въвеждане на еврото в срок от 1 месец ще има паралелно обращение на лев и евро като законно платежно средство. От същата дата започва автоматично превалутиране в евро на левовите средства по сметки при БНБ, банки и други доставчици на платежни услуги, без такси.

В рамките на първите 6 месеца от въвеждането на валутата ще има възможност за физическа обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети без такса за услугата за обмяна на пари в брой. След шестия месец обмяната ще бъде таксувана.

Поетапно ще бъдат изтеглени от обращение на български банкноти и монети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Жулиета

Жулиета

17.02.2023 | 14:18

Подписи събирам за референдума от чужбина! Няма да им мине тоз път номера на тия продажни к......та! Не на Еврото!

Отговори
2 1
Ееинствения

Ееинствения

15.02.2023 | 23:24

Аз като единствен привърженик на влизане в еврозоната, мога само да попитам, защо се забавихме толкова?

Отговори
1 2
Sganen

Sganen

15.02.2023 | 07:08

Neka da vlezem v evrozona zashtoto Deputatite imat Milioni Miliardi pari da im padnat parite 1 kam1 .

Отговори
0 0
Мда.....

Мда.....

14.02.2023 | 09:30

Церемонията ще се открие със спускане от въже на управителя на БНБ. Вечерта ще продължи със същата дейност във възходящ ред.

Отговори
3 0
Луд

Луд

14.02.2023 | 04:48

Какво евро какви пет лева повечето хора тънат в мизерия а онези по върховете разграбиха всичко какво им пука какво ще харчат като го имаш в повече и то без да си са патил а само с имонитет

Отговори
5 0
Илиян

Илиян

13.02.2023 | 18:58

И това е поредната простотия след като вдигнахте всичко двойно и тройно за да може да вкарате евро то ще пишете цените в евро и лева има ли смисъл ? А заплатите ще станат ли европейски или ще си останат български в евро ?

Отговори
8 0
Българский лев

Българский лев

13.02.2023 | 16:47

Мъчително.

Отговори
5 1
Ще влезе най-вече с мерак и със специални закони.

Ще влезе най-вече с мерак и със специални закони.

13.02.2023 | 15:40

Ако влезе предварително приети закони, че цените АВТОМАТИЧНО преминат от лев в РАВНОСТОЙНОСТТА му на еврото и закон, който за 2 години да ЗАМРАЗИ цените на стоки и услуги към 6 месеца ПРЕДИ Шенген-а, тогава ще сме спокойни. Но ако ще ни омагьосват КАК ПАЗАРА ще въдвори ред в цените, значи се готвят да изпразнят джобовете ни, спестяванията ни, банковите ни сметки. Лично аз зор за евро като разплащателна единица нямам. И в момента можем да имаме банкови сметки е евро! Зор имат богатите, големит едър бизнес, олигарси и политици с кюлчета и евра в офшорки! Та, ако дадат гаранции, изрично вкарани със ЗАКОНИ за целта, може. Иначе - ще има революция. И без това сме повече от 70 години бедни, а също и най-бедната държава в ЕС. По-ниско от това ни положение е, да стигнем нивото на кокаинова латино държава или африканска бананова република! Нека знаем, че ВСЕ пак от нас зависи и стига сме прекланяли глава, че тогава сабята най-лесно я сече!!!

Отговори
15 3
Анонимен

Анонимен

13.02.2023 | 14:07

Трябва референдум от народа! Ако не сме съгласни с Еврото България влиза в Шенген с Собствената си валута!

Отговори
27 6
пропагандейшън

пропагандейшън

13.02.2023 | 13:56

кой каза че ще го приемам, стига надупване! Стига вече вечен преход, ЕС ли.... от 2007 евтина работна ръка.... стига вече!

Отговори
29 15
Ще влезе най-вече с мерак и със специални закони.

Ще влезе най-вече с мерак и със специални закони.

13.02.2023 | 15:44

Към поста ти да добавя и "стига вече руска федерация"! Не желая да сме васали нито на САЩ, нито на ЕС, нито на руската федерация!!! Независимост е правилният път! С всички горе изброени големи сили можем да имаме добри икономически взаимоотношения. Но НЕ и васални отношения!!!

Отговори
13 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?