Кабинетът приема важни промени за ипотечните кредити

Банките да обясняват как ще поскъпва кредита още преди подписването на договора - това ще бъде записано в Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители.Проектът за промените трябва да бъде приет днес от Министерския съвет в отговор на европейските изисквания.

Най-важната част от европейската директива, която почти изцяло вече е уредена в българското законодателство, е възможността кредитът да се погасява предсрочно без оскъпяване.

С промените сега се налага график за "поскъпването" на вноските още преди подписването на договора.

Банките ще бъдат задължени да дават детайлна информация, която да ориентира по-добре кредитополучателите.

Ще има информация какво ще се случи с дадения кредит, ако лихвеният процент се увеличи заради външните условия, какви са рисковете, които хората биха поели в такава ситуация, дали е разумен рискът, който те поемат дългосрочно, поясни Петър Андронов, председател на Банковата асоциация, цитиран от БНР.

Банките трябва да са внимателни с кредитирането, защото съществува опасност от подценяване на риска заради свръхликвидността на системата и необходимостта от инвестиране на ресурс, допълни Андронов.

Експертът подчерта, че кредитоискателите също трябва да оценяват риска.

Хората имат нужда от време да получат увереност и сигурност, че ситуацията е стабилна, за да предприемат каквато и да е стъпка. По -добре да не бързат и по-добре да вземат премислено решение. Банките вече ще могат да дават съвети на потребителите, което обаче ще струва пари, обясни още председателят на Асоциацията на банките.

И после ако си дал грешен съвет, носиш отговорност - това е смисълът, заключи той.

Предизвикателство пред банките

През 2015 г. банковият сектор в България преодоля проблемите около Корпоративна търговска банка от втората половина на 2014 г., както и финансовата криза в Гърция.

Основно предизвикателство за българските банки за 2016 г. остава предстоящият преглед на качеството на активите и стрес тестовете, които ще приключат към средата на годината.

Очакванията са, че повечето български банки са готови за прегледа, въпреки че за някои от тях би могло да се окаже по-трудно да покрият критериите, което може да подкрепи процеса консолидация в сектора, отбелязва Емил Калчев, анализатор на "Райфайзенбанк - България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?