2374

Кабинетът "Петков" осигури 200 млн. лв. за ВЕИ проекти

Общо 200 млн. лв. безвъзмездно финансиране е осигурило в последните дни на кабинета "Петков" Министерството на иновациите и растежа ​за изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса. От средствата, идващи по Плана за възстановяване и устойчивост, могат се възползват малките и средните предприятия у нас. Процедурата трябва да стартира до края на годината, като очакванията са насоките за кандидатстване да бъдат публикувани през септември.

Мярката е част от европейската политика за формиране на нова енергийна система и изместване на въглищната енергетика. Въпреки че изграждането на соларни системи за покриване на собствените нужди от ток на предприятията е икономически изгодно и вече се прави масово, един от големите въпроси за бизнеса е откъде и как да си осигури финансиране за такива проекти. Извън обхвата на ​програмата обаче остават бизнесите в секторите "Селско, горско и рибно стопанство" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива". 

Усвояването на средствата от плана ще позволи въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление,с което предприятията ще намалят своите разходи и ще постигнат в по-голяма степен енергийна независимост. Мярката се явява допълваща за изграждането на посочения минимум от 1.7GW ВЕИ и батерии в България, която също е предвидено да бъде изпълнена по плана.

Други 118,6 млн.лв. са отделени за малки и средни предприятия, които изпълняват проекти в научноизследователска, развойна и иновационна дейност. От средствата ще могат да се възползват не само български, но и чуждестранни дружества, които работят по проекти на територията на страната в партньорство с други компании, научноизследователски организации и висши училища.

Отделно са предвидени и 30.6 млн. лв. за модернизация и подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси, като наред с това ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката също ще стартира през септември, като от нея са изключени предприятия в секторите "Селско, горско и рибно стопанство", "Добивна промишленост", "Строителство", "Образование" и "Социална дейност", за които средства са заложени в други европейски програми и проекти.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?