Животновъди ще майсторят сирене и катък в ателиета

Наредба ще позволи на дребния производител да печели, а крайните продукти да поевтинеят

Дребните производители  ще могат да продават сирене, месо и мляко директно от фермата. В Министерство на земеделието и храните се готви наредба, която ще позволи търговията, съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Наредбата трябва да уточни количеството суровина, което може да се преработва в малката ферма, да се гарантира контролът по хигиената, както и да се определи разстоянието от стопанството. В момента големите мандри изцяло нарушават законодателството, според което изкупвателните пунктове за сурово мляко трябва да са далече от фермите. На практика обаче пунктовете, от които големите преработватели купуват суровината, буквално са долепени до оборите.

Очакваната наредба за продажба от фермата е следствие на натиск от страна на Коалиция  „Чиста храна, честен поминък”, която поведе битката в началото на тази година. Така стопаните ще могат да предлагат напълно законно продуктите си и да печелят от тях, вместо да дават млякото и месото на безценица на мандри и кланици. По този начин и цената на крайните продукти ще се намали, защото ще отпаднат надценките за посредниците. Освен това фермерите ще станат не само конкурентноспособни на нашия и чуждия пазар като регистрират собствени марки, но ще имат възможност да произвеждат традиционни, но отдавна забравени продукти, като парено сирене, брънза и др. В някои райони на страната рецептите за тях не са забравени и се прилагат, но производителите са принудени да ги продават тайно.

България е единствената страна в Европейския съюз, която възпрепятства продажбата на продукция направо от стопанството. В общността това е позволено, но за съжаление законодателството ни все още не е синхронизирано с европейското. При по-задълбочен прочит на нормативни документи става ясно, че и сега това не е забранено у нас. За да могат да се възползват обаче, животновъдите трябва да инвестират огромни суми в преработвателни предприятия, отговарящи на определени стандарти, което е непосилно за дребния производител.

Европейските регламенти с номера 852, 853 и 854 от 2004 г. дават право на националното законодателство да уреди производството на собствена продукция от малките ферми. Страната ни обаче е изключение. Ние всъщност сме приели много по-строги хигиенни изисквания, включително към малките фермери, отколкото регламентите на ЕС ни налагат. Не е вярно, че качеството на млякото зависи от размера на фермата. Качеството зависи от създадени условия за отглеждане на животните, от доенето и транспорта, от преработката и ветеринарния контрол на животните, категорична е д-р Десислава Димитрова, национален координатор на движението Slow Food в България.

Според инж. Марияна Юнгарева, директор на дирекция „Качество и безопасност на храните” в земеделското министерство, още през 2006 г. е подготвен проект на Наредба за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Той е предоставен на заинтересованите организации за съгласуване, но поради липса на правно основание в Закона за ветеринарномедицинска дейност или в Закона за храните, не е стигнал до същинско разглеждане.

 МЛЕКАРИТЕ В ЕС ДЕЛЯТ 280 МЛН. ЕВРО СУБСИДИИ

Европейският съюз ще отпусне допълнително пакет от 280 млн. евро субсидии за млекопроизводството през 2010 г. от бюджета на общността. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Люксембург. Предстои Съветът на министрите на финансите на ЕС другия месец да одобри предложението за предоставянето на допълнителна помощ за сектор Мляко през 2010 г. Държавите-членки трябва да заложат средствата в националните си бюджети за следващата година, обясни министър Найденов. Парите ще бъдат разпределени между държавите-членки. Според министър Найденов все още няма яснота колко от тези средства ще бъдат отделени за България и съответно за българските фермери. За целта Европейската комисия трябва да определи дали парите ще се предоставят на база реално произведено мляко в страната, или на база предоставена квота. Министър Найденов обясни, че ако е на база квота, България ще трябва да отдели допълнително около 2 млн. евро през 2010 г. за подпомагане на млекопроизводителите. Квотата на страната ни за производство на мляко е 1 млн. тона годишно. България получава правото да изкупува квоти за производство на мляко от фермери, които са останали без животни. Същото се отнася и за преразпределянето на квоти. Предстои утре Европейската комисия да гласува за вдигането на помощта на ферма от 7500 на 15 000 евро по т. нар. помощ „de minimis”.

ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ

Всеки фермер, който иска да продава млечни или месни продукти собствено производство, ще има право на държавни помощи. Ако Брюксел разреши, догодина стопаните, които искат да продават сирене, мляко или месо директно във фермата си, ще могат да вземат държавни помощи, които да покрият между 50 и 60 на сто от необходимите инвестиции. Парите ще се плащат за изграждане на хладилни помещения, витрини и постройки, необходими за продажба на стоките.

 АТЕЛИЕТА ЗА СИРЕНЕ

Във Франция и Швейцария всеки регистриран фермер има право да преработва сам продукцията си. Това става в т. нар. ателиета - стаички с топла вода, фаянс, циментов под, разказа впечатленията си от тамошни ферми шефът на фондация „Биоселена” Стоилко Апостолов. В тях се произвежда свежо сирене, масло и др. В събота стопанинът продава на местния пазар, доставя и на местните ресторанти и магазини. Процесът не е хаотичен. Фермерите се регистрират, а ветеринарната служба дори изготвя типов план как трябва да изглежда предприятието. То отговаря на определени изисквания - под, стени, дезинфекция и др., но те са гъвкави и позволяват всичко да се случва под един покрив. Фермерите могат да продават само в района на общината или на две съседни общини, като продуктът отива директно при клиента, а не в склада.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?