2374

Живодар Терзиев с мрачна прогноза за цените на горивата

При мораторум върху руския петрол цените на горивата на Балканите и в Източна Европа ще се увеличат повече, отколкото в останалата част на континента. Пазарите вече са реагирали на новината.

Това каза в Министерския съвет Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, който участва в срещата с превозвачите, цитиран от 24chasa.

"Ако си въобразяваме, че имаме море, което може да обслужва танкери, да имаме, но то е затворено пространство, което зависи от Босфора. Българската рафинерия произвежда горива, които захранват румънския, молдовския и украинския пазар. Ако производителят загуби своя капацитет, ние трябва да преминем към внос, целият регион ще потърси алтернативи от Средиземно море, което ще увеличи цените значително", каза той.

"Преди малко говорих с премиера Кирил Петков за среща следващата седмица. Българското правителство трябва да настоява за изключение и да влезем в групата на Унгария и Словакия и това трябва да е първи приоритет на кабинета", заяви Терзиев.

"Без горива няма да останем, но по темата с цените през следващите месеци не се наемам да коментирам, защото това ще бъде разказ с неочакван край", допълни той.

Статията може да прочетете ТУК.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
И така нататък

И така нататък

05.05.2022 | 20:48

Живодарчо жив да си докато умреш чъ нъ осветли Ко щяло Щот Ний сме уфце и пасем Тревъ Демек зелено Което ще рече че сме Зилени Обичаме Зиленото зеле Брюкселско и даже и Зеленчук щото той така ни каза Нали

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?