Следвайте ни

Живеем с 629 лв. месечно, месото измества хляба по ръст на цените

viber icon

Месечната издръжка на 4-членно семейство, което включва двама родители и две деца, е 2517 лв., изчислиха от КНСБ. Това означава, че средно на човек се падат по 629, 33 лв. Сумата трябва да осигури покриването на режийни разходи като храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.  За да бъдат осигурени средствата нетната заплата на всеки от родителите трябва да е поне 1259 лв., което прави 1622 лв. бруто. 

„През трето тримесечие на 2019 г. размерът на средната брутна работна заплата е от 1249 лв., което означава, че за да се достигне необходимата заплата за издръжка трябва получаваната до сега брутна работна заплата да се увеличи с още 373 лв.“, обясни Пламен Димитров, който е президент на КНСБ. 

Според синдиката в края на 2019г. месечната издръжка на живот е достигнала най-високото си ниво през последните 7 години. Най-съществено са скочили цените на хранителните стоки с 6,1%. За сравнение през 2018 година скокът е бил с 3,4%. При нехранителните стоки и услуги годишното нарастване е с 3%. 

Само за година месото е успяло да измести хляба по ръст на цените. Тези хранителните групи имат висок дял в потребителската кошница при бедните домакинства, в следствие, на което техният живот поскъпва относително повече. Увеличение се наблюдава и при зърнените и млечни продукти, и при захарните изделия. 

Нарастнали са и цените на трите основни сегмента формиращи разходите за поддържане на дома.  Цените на тока за едногодишен период отчитат ръст с 2,9%,  на топлоенергията с 3,5%, водоснабдяване с 5,4%.

Страната ни продължава да води класацията по невъзможност да поддържаме дома си топъл. По данните на Евростат 33,7% от населението, или около 2,4 млн. души, не могат да поддържа домовете си достатъчно топли, при средни нива за ЕС от 7,3%.  Това оказва неблагоприятно въздействие, както  върху здравето, така и върху условията на живот и благосъстояние на населението. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?