Следвайте ни

Желаният кандидат в IT: Свеж, млад, в час с технологиите и готов да учи

viber icon

Желаният кандидат за работа в IT и аутсорсинг сектора е свеж, млад, напред с технологиите, но и готов да се учи. Този профил очерта експертът по човешки ресурси на една от 34 компании с щандове на кариерно изложение в Конгресния център в панаира.

Не очакваме хората да са с опит, ще ги развиваме, но трябва да има какво да се надгражда, добави Йорданка Такова. Компанията, за която тя набира кадри, търгува през интернет с щатски брандове. Търси уебдевелопъри и програмисти. Това, с което идват от вуза, не стига, е показал опитът на колегите. Държи се да са "пипнали" работата.

При стаж под 1 г. желаещите да постъпят се считат още за „джуниър”. Бизнесът не може да си позволи да наема много от тях, защото е трудно да задели толкова ментори. За да си „отгледа” специалисти, ОББ залага на „Кариерен лагер”.

Зад словесната закачка и постера с палатки се крие стажантската програма на компанията. Миналата година стартирала като неплатена от централния офис, сега е срещу възнаграждение и във всички звена. Стажовете са гъвкави с продължителност от месец до 1 г. За позициите кандидатстват от психолози до IT специалисти.

Повечето след това успяват да се реализират, уверяват от ОББ. Към ангажиментите на своите служители се напасват и от Tellus. За колцентровете са нужни хора с немски, английски, холандски, португалски и италиански. Могат да си изберат как да работят - на 4, 6 или 8 часа. Движат комуникация с цял свят по имейл и чат. А за да не додява това и да се поддържа тонусът на младия екип, работодателят е осигурил зона за релакс и 40 допълнителни социални придобивки. Сред екстрите са фитнес и йога инструктор, масажист, психолог.

Осигурени са транспорт до дома след късните смени, ваучери за храна, допълнително медицинско осигуряване, карти за намаления в различни обекти. В нишата на аутсорсинга на изложението потърси кадри и Modis. На фирмата са нужни хора, които говорят перфектно чужди езици и разбират от компютри.

Работата им ще е да отговарят на повиквания от Австрия, Швейцария, Канада, когато служител на някой от корпоративните клиенти там има затруднения с лаптопа. По телефона, имейла или в чата им се обяснява как да се справят.

Основното затруднение при набирането на кадрите е недостатъчно ниво на владеене на чуждия език. Езикова академия във фирмата обаче помага да се навакса, има въвеждащо обучение и за работа със софтуера и хардуера. Трябват ни кадърни хора, с 2 езика, мотивирани и готови да учат, обобщи Ренета Иванова. Според нея работата не е затормозяваща и не изключва преки социални контакти. Екипът от 100 човека в Пловдив и още 1500 в София е от младежи, което е добра среда. За разтоварване имат стая с плейстейшън, кафе и плодове.

В момента заплатите в сектора варират между 1500 и 2300 лв., като има възможности за развитие и израстване. А в IBM то тръгва още от детска възраст - с децата на служителите. Именно те създали робота Ботьо, който на изложението „тестваше” потенциалните бъдещи кандидати за работа. След като се представи на английски, металният човек предупреждава, че ще направи снимка на посетителя на щанда. Сравнява заснетото с кадри от своята база данни. И прави предположение каква е професията на човека. За тези, които са по-напреднали в своята, но все още има какво да добавят към знанията си, компанията има безплатна Cisco академия - в нея може да се доучи и да се вземе сертификат за следващо ниво.

За екипа на BHTC пък важно се оказа мераклиите да работят в компанията да са добри инженери и да не се боят да пипнат панелите за командване на климатика в колата. Докато не изгорят едно устройство, няма да станат добри специалисти, обясниха оттам.

Търсят софтуерни специалисти, хардуерни и механични тест инженери. Обикновено новаците са студенти, които стажуват след 3. курс. След 6 месеца обучение вече са готови да се влеят пълноценно в екипа. Държим да знаят какво искат и да имат логическо мислене, обясниха от компанията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?