49
Следвайте ни

Известна бизнес дама инвестира в Пловдив

viber icon

Иновативна фабрика за производство на чашки за напитки, които след това се изяждат, стартира официално дейността си вчера. Компанията Cupfee с едноименните си чашки /събирателно от cup- чаша и coffee-кафе/ преряза лентата на фабриката в индустриалната зона на Тракия в присъствието на министъра на икономиката Даниела Везиева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, районния кмет Костадин Димитров и много официални лица и бизнес партньори.

Това е първата фабрика в Европа за биоразградими чаши. Уникална е с още едно нещо - производственият процес не генерира индустриален отпадък, освен пара и аромат на прясно изпечени бисквити, обясняват от компанията. Всички остатъчни органични материали се използват като съставки за създаването на други ядливи продукти

„Горд съм, че Пловдив става инкубатор на креативни идеи“ – така кметът Здравко Димитров поздрави мениджмънтът на Cupfee. Той напомни, че 50% от БВП на областта идва от индустрията, а тя явно бързо се възстановява от COVID-19. Показателен е фактът, че в и около Пловдив в момента се строят шест нови завода.

„Днешният ден е празник на иновацията и предприемчивостта и аз съм безкрайно щастлива да съм част от този празник“, приветства новата инвестиция служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Новата икономика би трябвало да се гради точно на такива млади хора, които не ги е страх да разбиват стени с главите си, допълни тя

Пловдивските ядливи чашки отдавна са познати по света, изнасят се в 30 държави. Хрупат ги дори шейховете в Обединените арабски емирства заради това, че авиолиниите на ОАЕ имат договор с пловдивската компания. Вафлените съдове са „зелената“ алтернативата на традиционните пластмасови чаши за еднократна употреба, които Европа всячески иска да забрани по екологични съображения.  

Първоначално пловдивската ядлива чашка била замислена да се използва главно за сервиране на кафе, затова я нарекли Cupfee. Сега обаче в нея могат да се наливат както топли, така и студени напитки. Производителят гарантира, че материалът ще издържи до 40 минути, а вкусът на напитката не се променя.

Тази фабрика е резултатът от много безсънни нощи и труд покрай една моя „налудничава идея от ученическите години“, обобщи изпълнителният директор Мирослав Запрянов. Хрумката за чашки, приготвени от зърнени суровини, му минала през главата в далечната 2004-та година. Тествал я на домашната готварска печка. Одобрил резултата и въпреки че ясно съзнавал, че е много рисково начинание, по-късно инвестирал всичките си налични средства за проектиране и финансиране на четири специални машини. Оборудвал една малка сладкарница с площ от 36 квадрата и трима души работели на машините по над десет часа на ден, за да изкарат максимум 100 чашки. Сега спомените карат мениджъра да снизходително да се усмихва, защото капацитетът на новата фабрика е 2.5 милиона чашки месечно. Засега ще работим на една смяна, но имаме амбиции производството да стане денонощно, посочва Мирослав Запрянов. Технологията ни е уникална по рода си в световен мащаб и е патентована. Защитена е и самата рецепта на биоразградимите чаши. 

По пътя на възходящото си развитие пловдивската компания успяла да привлече т.нар. бизнес ангели. Това са инвеститори, които са готови да вложат средства и опит в стартиращи предприятия. „Бизнес ангелите“ на Cupfee са двама от най-известните и успешни българи в IT-сектора – Саша Безуханова и Светозар Георгиев. Саша Безуханова има над 20-годишна управленска кариера в НР. Светозар Георгиев пък е основателят на най-успешната българска ИТ компания – Telerik, която беше продадена за рекордните 262,5 млн. долара през 2014 година. Сделката и до днес се счита за една от най-големите в корпоративната история на България за частна фирма, която е създадена и развита самостоятелно от български предприемачи.

Новият адрес на фабриката за ядливи чашки в индустриална зона Тракия всъщност не е съвсем нов, понеже компанията е била под наем в част от помещението. С бурното си развитие обаче взели решение, че е време да инвестират в собствен сграден фонд и я купили.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Анонимен от Пловдив

Анонимен от Пловдив

30.09.2021 | 14:56

Аман от тоя дангалак Здравко!ГЕРБЕРСКИ некадърник! С какъв акъл пловдивчани го избраха за кмет!Срам!

Отговори
3 0
Тричо

Тричо

30.09.2021 | 03:55

Тия чаши ще оскъпят крайния птодукт. Твърде икономически неизгодни са. От ден до пладне, добре че са шейховете.

Отговори
1 3
Биткойнър

Биткойнър

29.09.2021 | 21:10

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 5
Зико президент!

Зико президент!

29.09.2021 | 19:45

Браво, а Боеко къде е? Защо го няма и Мамения! Нали те са професионални ленто резачи! Предали са тази толя на Зико! Явно той е много известния в обществото кандидат за президент от ГРОБ, който го пазят в тайна!

Отговори
9 11
Де са чешите?

Де са чешите?

29.09.2021 | 19:39

Ха, ха, ха! Пълен цирк! Като няма какво да ядете, ще ядете чаши! Голяма новина голямо нещо!

Отговори
14 8
Владимир Стоев – занимаващ се с бизнес, мераклия да си построи цех...

Владимир Стоев – занимаващ се с бизнес, мераклия да си построи цех...

29.09.2021 | 19:30

Кметът да не се пъчи, ами да си стегне администрацията! Знаете ли колко време е необходимо, за да се доберете до разрешение за строеж? Ужас, повече от година! Знаете ли, че когато кметчето го няма, няма кой да го замества по отношение на подписване на някои документи? Пълен хаос! Хайде да идват местните избори и да го изритаме този некадърник, че вече не се трае!

Отговори
22 11
Гепи оод

Гепи оод

29.09.2021 | 19:01

Бяха трима съдружника, после двамата измамиха единият,а тях измами бизнесдамата

Отговори
13 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.09.2021 | 18:52

за престъпниците от герб ПАЗАРДЖИШКИЯ СЛИВЕНСКИЯ затвор ги чакао

Отговори
13 6
Ross

Ross

29.09.2021 | 18:36

Най доброто място за гербавата измет е при бай Ставри в ЦСЗ.

Отговори
8 8
Иво

Иво

29.09.2021 | 18:28

Здравко малоумникът как гледа само

Отговори
22 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?