Следвайте ни

Известен масон губи офис сградата си заради борчове на свързани фирми

viber icon

Частен съдебен изпълнител обяви търг за административната сграда на „Корпорация металпласт“ АД. Крайната мярка е наложена заради дългове на мажоритарния собственик Николай Деведжиев към банки. Имотът се намира в район Южен Юг- 015А, в местността Гуджуците. Представлява триетажна постройка с луксозно обзавеждане, ведомствен бюфет, складова база, като застроената площ е 252 кв.м. Първоначалната цена, от която ще започне наддаването, е 368 000 лв., което е 80% от стойността на имота. Върху него има наложена ипотека и възбрана.

Справка в ДАКСИ показва, че „Корпорация металпласт“ АД, която е със съдебна регистрация за производствена, търговска и транспортна дейност с полимери, както и рециклиране на сортирани отпадъци, няма регистрация по ДДС. В декларация към Националния статистически институт е отбелязано, че за 2017 г. фирмата не е осъществяла дейност. Друг регистър показва, че същата е замразена три години по-рано. Въпреки това миналата година капиталът й е увеличен на 1 251 000 лева. За целта е извършен апорт на няколко недвижими имота на Деведжиев, между които и земеделски, с емитиране на 1251 бр. поименни обикновени налични акции по 1000 лв.

Фирменият портал разкрива още, че длъжник се явява не „Корпорация металпласт“ АД, чийто имот продава ЧСИ, а други свързани фирми. На „Металпласт-Деведжиев“, специализирана в областта на полимерите, с управител Димитър Деведжиев, през март 2020 г. е направен запор на дяловете, които са 5 хил. лв. Действието е в полза на Обединена българска банка, като запорът е в размер на  315 650,47 лева. Запор в същия размер към същата банка е извършен и на друга семейна фирма -  „АГРО МПД“. Запор за 14 054,22 лв. има и в полза на Райфайзенбанк България. Николай Деведжиев отказа да коментира продажбата на административната сграда.

От ДАКСИ е видно също, че „Корпорация металпласт“ АД, в която Николай Деведжиев е съдружник с Александър Лапков и Радослав Даракев, е собственик на „Ситовски къщи“ ЕООД. Тримата пък са ортаци в „Избраник на деветте“ АД. Дружеството е кръстено на деветата степен на синьото масонство.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?