Следвайте ни

Изследване на "Галъп интернешънъл": СПА туризмът бие ските

2,4 милиона българи се стягат за зимно пътуване или почивка

viber icon

Над 2,4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима. За целта са преценили, че ще им трябват около 1000 лева.  Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни. 

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено по телефона сред 1000 българи в навечерието на зимния туристически сезон. Ползвана е специална панелна методика, която обезпечава максимална представителност на данните. Изследването е част от редовната програма на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм, която периодично изследва нагласите у нас по темите, свързани с туризма. Проектът цели да оцени потенциала на страната ни за зимен туризъм и предлагания туристически продукт в българските зимни курорти.

Оказва се обаче, че СПА или културно-историческият туризъм се предпочитат по-често пред ските и зимните спортове, сочат данните от тазгодишното проучване. Хората, които планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъмq са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт. Това може да се свърже и с ценовата достъпност на любителското практикуване на зимен спорт. Другата закономерност - че родните зимни курорти и културно-историческите дестинации са по-предпочитани от чуждестранните, не е нова и лесно се обяснява също с цените.

18 на сто от българите твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Българските курорти са закономерно по-предпочитани за почивка, отколкото тези в чужбина. Това, разбира се, се дължи на комплексни фактори, сред които основно място заема ценовата достъпност, коментират анализаторите. Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

Повече от половината анкетирани смятат, че туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26 на сто това не е така, а 17% не могат да дадат отговор. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?