2374
Следвайте ни

Изненада! Рязък обрат с цената на газа

viber icon

Вместо очакваното увеличение, цената на природния газ за месец ноември ще бъде по-ниска от цената за месец октомври. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Така от първи ноември цената на природния газ става 93,19 стотинки при цена за октомври 94,54 стотинки.

България има една от най-ниските цени на природен газ в Европа, допълни Донев, с което внесе успокоение за битовите потребители както на природен газ, така и на парно.

Понижението за бизнеса от прогнозните цени на природния газ също ще се случи.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни: „Постигнахме договореност по спорни въпроси с „Газпром“. Предвид високите цени на газа те решиха финансовата полза от 40 млн. лева да бъде прехвърлена на битовите потребители. Това означава близо два пъти по-ниска цена.

„Булгаргаз“ разполага с допълнителни количества в хранилището в Чирен, така че доставките за клиентите ни са гарантирани. Друга позитивна новината е, че през декември ще има нова по-ниска цена на природния газ, като цената ще бъде под 90 лева“, съобщи той.

„Отражението върху парното ще бъде пряко, тъй като 80% от цената се формира от енергоносителя“, каза от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той посочи, че потребителите могат да бъдат спокойни за цената до Нова година. И увери, че ще бъде избран най-изгодният вариант за потребителите. „Няма да се допусне сериозно поскъпване на електроенергията и природния газ“, каза още той.

„Цената за българските потребители за ноември ще е два пъти по-ниска от цената, на която ще се продава природния газ на европейските газове хъбове“, заяви още Иванов.

Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

Ново намаление се очаква и през декември, като цената ще е под 93 лв.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ssss

Ssss

02.11.2021 | 11:43

Много омазана статия ,но ако правилно съм разбрал, руснаците дават цялата си печалба от 40 милиона за да се свали ДВОЙНО цената за българските битови потребители броени дни преди изборите!!

Отговори
2 0
Изродииии

Изродииии

01.11.2021 | 21:21

Вървете на май.ната сииии

Отговори
7 2
Манолова

Манолова

01.11.2021 | 21:12

Чак пък рязък обрат айде айде.

Отговори
6 2
Нали

Нали

01.11.2021 | 21:10

Вдигнаха я с левове, свалиха я със стотинка! Комунисти, сър!

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?