Следвайте ни

Изненада - най-скъпа е храната във Велико Търново

Най-евтино се яде в Добрич, сочат данните за основните продукти

viber icon

Мнозина биха заложили на София, но изненадата е факт. Най-скъпи са основните хранителни продукти в област Велико Търново. Това показва анализът на цените на едро по региони, направен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), пише „Труд“.

В старопрестолния град и градовете край него е най-неизгодно да напазарувате кашкавал „Витоша”, краве сирене или кайма. Поне 14,36 лева за килограм, при това при цени на едро, които са по-ниски от тези в магазините, струва кашкавалът във Велико Търново.

В същото време в София цената на същия продукт започва от 8,95 лева за килограм, а в област Добрич от 9,57 лева за килограм. Всъщност, във всички области в страната цената на кашкавала на едро е поне 2 лева по-евтина с изключени на Хасково, където млечното произведение се търгува срещу минимум 13,50 лева за килограм на едро.

В региона на Велико Търново най-скъпо излиза да се купи и краве сирене. То се продава срещу минимална цена от 9,20 лева за килограм на едро. В София например същият продукт се търгува в диапазона от 5 лева до близо 10 лева за килограм според марката на сиренето.

В Добрич цената на сиренето е почти два пъти по-ниска от тази във Велико Търново, като продуктът се предлага на цени от 4,47 лв./кг до 4,65 лв./кг на едро.

Цените на кравето сирене в цялата страна са поне лев-два по-ниски в сравнение с тези във Велико Търново, като втори регион в класацията по скъпотия за този продукт е област Сливен, в която млечното произведение се търгува на едро в диапазона от 7,30 лева до 8,50 лева.

Каймата, смес от телешко и свинско месо, също е най-скъпа в област Велико Търново, показват данните на ДКСБТ. Цената на килограм смляно месо на едро в региона е 7,80 лева. В област Добрич цената на същия продукт е двойно по-ниска - 3,84 лв./кг.

Във Варна смесената кайма на едро се търгува от 3,90 лева за килограм до 6 лева за същото количество. Като отново продуктът в цялата страна е средно лев-два по-евтин в сравнение с цените, при които се предлага във Велико Търново.

Захарта се предлага най-скъпо в област Бургас, като цената там достига на едро 1,75 лева за килограм. Втори в своеобразната класация по скъпотия за този продукт е отново Велико Търново с 1,55 лв./кг. Най-евтино се предлага сладкият продукт в областите Добрич и Пловдив - срещу 1,15 лв./кг. на едро.

Най-скъп е зрелият фасул в област София - 4,90 лв./кг, следван отново от регион Търново - 4,70 лв./кг. Най-евтино се търгува продуктът в Сливен - срещу 1,93 лв./кг

. Най-скъпо ориз се продава в Бургас, а най-евтино в Сливен, показват данните на ДКСБТ. Според анализа най-малко плащат за брашно в Стара Загора, Плевен и Добрич, а най-много в София и Бургас.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/10/19/nai-skypi-sa-osnovnite-hranitelni-produkti-vyv-veliko-tyrnovo.466467

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?