Изложението "Фермер Експо" Раковски е обречено на успех

“Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов при откриването на второ издание на „Фермер Експо Раковски 2018“.


Той акцентира над възможността българските фермери да кандидатстват за разкриване на малки кланици и мандри, защото ще бъдат осигурени средства по държавна помощ за покриване на 50% от разходите. По този начин ще се увеличи разнообразието на пазара от фермерски храни, а фермерите ще постигнат по-голяма устойчивост.


В откриването на изложението по животновъдство и фермерски храни участваха и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел , евродепутатът Владимир Уручев, кметът на община Раковски Павел Гуджеров, народният представител от Раковски Младен Шишков.
Павел Гуджеров като домакин приветства присъстващите със следното:


"Фермер Експо Раковски е не просто търговско изложение, тук е един пъстър свят от хора и фауна, платформа за диалог между всички ангажирани в агро и животновъдния сектор. Радостни сме, че успяваме да сме пионери в тази насока и ще се постараем да превърнем ФермерЕкспо в традицията. В рамките на изложението ще можете да видите достиженията на животновъдната наука и селекция, кулинарни и фолклорни традиции, занаяти и фермерски храни.
Организаторът Рангел Матански сподели: „Фермер Експо Раковски 2018 показа нагледно връзката животновъдство, фермерски храни, обичаи в храненето и фолклор. Хората посетили Експото успяха да закупят фермерски млечни и месни продукти, вино от Брестовица, биологичен и конвенционален мед и пчелни продукти, сушени плодове и сладка, медовина и други продукти от над 20 изложителя. Реализирани бяха дегустации на пастет от гъши дроб и гъши продукти, средновековна кухня и не на последно място Фермерски кебап с патешко месо, 9 зеленчука и краве масло приготвени от Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“. Демонстрира се приготвянето на известната куртовоконарска лютеница, избиване на масло в бурилка от Родопите, заралийски прясно сирене и кашкавал, катми, пиде и сладък суджук от Брестовица. Естествено всичко бе опитано, а вкусът на истинската храна дълго коментиран.“
Новост в програмата бе провеждането на фестивал на селската кухня "Вкусовете от вчера". Седемнадесет читалища от област Пловдив демонстрираха местни кулинарни и фолклорни традиции. Жени, облечени в традиционни за района носии показаха приготвени от тях гозби, споделиха рецептите и представиха местния фолклор с песни и танци. Магистър – културологът Петя Крушева ни върна назад историята с презентация на средновековна кухня и занаяти под надслов "На гости на един болярски дом". Селският ечемичен хляб, имперският хляб с подправки, обредната баница за плодородие и латинският специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион, бяха дегустирани на място и ни средновековната кулинарна естетика
Генералният партньор на събитието „Унитемп” ЕООД предложи кулинарни вълшебства, сътворени от качествени продукти от фермерско свежо месо, произведени под контрол от фермите до клиента. Гостите на събитието имаха възможност да опитат свинско, телешко и конско месо, приготвено на място от майстор-готвач.


Занаятите бяха представени от разнообразие от кукли от царевична шума, сувенири от вълна, ароматни килимчета от билки и цветя, ножове, керамика, пафти, колани и аксесоари за Български народни носии, чанове, хлопки и др.
В програмата на Експото бе проведена и конференция за новите технологии в животновъдството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?