1553

Излизането от системата "Мир" не спира руските туристи в Турция

Повече от 11 милиона чуждестранни туристи са пристигнали в Анталия през летището на популярната ваканционна дестинация между 1 януари и 30 септември, което е с 57 процента повече от периода на разпродажба миналата година.

Анадолска агенция

Броят на пристигналите чуждестранни туристи от началото на годината е по-голям от броя на посетителите през предходните две години взети заедно, според данни на провинциалната дирекция за култура и туризъм.

През първите девет месеца на 2020 г. и 2021 г. градът е бил домакин съответно на 2,6 милиона и 7 милиона посетители.

Анадолска агенция

Само през септември средиземноморският град е посрещнал 1,99 милиона чуждестранни посетители, което е ръст от 15 процента на годишна база.

Руснаците съставляват най-голямата група чуждестранни туристи през януари-септември. Около 2,34 милиона руснаци са посетили Анталия през този период, следвани от германци с близо 2,2 милиона и британци с 952 000. Сред другите топ посетители бяха поляци, холандци, казахстанци, румънци, израелци и датчани.

Анадолска агенция

Съществуват опасения, че решението на турските банки да се оттеглят от руската платежна система "Мир" може да засегне туристическата дейност в Анталия.

Въпреки това, Давут Четин, ръководител на търговската и индустриалната камара на Анталия (ATSO), смята, че това може да не се случи.

„Руснаците плащат предварително пакетни туристически услуги в страната си, поради което излизането от Мир няма да има неблагоприятно въздействие върху посещенията от Русия“, каза Четин.

Той обаче призна, че ще има проблеми, когато излизат от хотелите да пазаруват в града. „Разходите им, докато са тук, ще намалеят. Търговията на дребно ще бъде засегната.

Четин призова за бързо решаване на проблема. „Те ще носят пари в брой, но това ще ограничи разходите им. Тази ситуация също ще създаде проблеми за руснаците, които вече живеят или са пристигнали в Анталия след избухването на войната.

Резервациите от Русия все още са преобладаващи, каза Исмаил Чаглар, генерален мениджър на петзвезден хотел в града.

Анадолска агенция

Около 250 стаи от 500 в неговия хотел в момента са заети от руснаци и броят на резервациите през първата седмица на ноември е добър, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?