Следвайте ни

Изкупната цена на меда се срина под 3 лева килото

Безмитен внос от Китай, Украйна и Латинска Америка убива родното пчеларство

viber icon

За втора поредна година изкупната цена на пчелния мед е срината до минимум. Сключват се сделки на стойност 3,50 лв. за кг, но на много места в страната тя е паднала и под 3 лв. Основна причина за това е безмитният внос в Европейския съюз на над 40 000 тона мед годишно от страните от Латинска Америка, коментира Николай Гайдов, председател на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“ - Пловдив. Браншовиците отбелязаха вчера професионалния си празник, който честват в деня на св. Харалампий - закрилник на меда и пчеларите. 

Гайдов уточни, че мед под 5 лв. изкупна цена е под себестойност, а в Западна Европа изкупните цени са 4-5 евро за кг. Заради ниската изкупна цена у нас голямо количество мед залежава по складовете. 

Вносният продукт не само че подбива цената на българския пчелен мед и води до фалит много пчелари, но е заплаха и за здравето на потребителите. В Южна Америка се използват над 240 субстанции в пестициди, които са забранени в ЕС. Събирайки прашец от третирани растения, ​в меда попада ​микс от химикали.

Изкупната цена на пчелния мед започна драстично да пада преди две години, след като България се отвори за внос на мед от Украйна и Китай. Това пак е по решение на Европейския съюз за безмитен внос на 5000 тона мед от двете страни в Европа. Част от този мед минава през България и се реекспортира на Запад, в което няма лошо. Въпросът е, че не се изкупува българският мед, недоволства Гайдов.

Той коментира, че в големите търговски вериги има различни видове мед, който се продава на цена около 5 лева, а това подсказва за съмнително качество. Дали е украински, или китайски, не зная, но няма как дори да е български и да е купен на 3.50 лв., със заложените разходи по опаковка, етикет, буркан, както и търговска надценка, и ДДС, да се продава между 5 и 6 лв. и да е истински, пресмята Николай Гайдов.

Той коментира и друг проблем - за мнозина пчеларството ​​е допълнителен доход, което обяснява и наличието на над 50 процента сив сектор в бранша. Само 4 хиляди са регистрирани като земеделски производители и още 2-3 хиляди са регистрирали пчелините си като ветеринарномедицински обекти. По неофициална информация броят на тези, които се занимават с производство на мед и пчелни продукти у нас, са около 20 000 души. Контрол върху тях трябва да упражнява Българска агенция по безопасност на храните. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

MOPU

14.02.2020 | 06:36

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?