Следвайте ни

Изгодно ли е да пазаруваме от търговете на НАП?

Много хора не знаят, че имотите, които данъчните вадят на тезгяха, са без тежести. На първи търг пък автомобилите са с почти пазарни цени

viber icon

Апартаменти, административни сгради, автомобили, камиони, та дори и замразени храни - търговете на НАП са доста начесто и много разнообразни. Изгодно ли е обаче да си купим актив, иззет от длъжник? Да, ако имате нерви да рискувате и да чакате до втори или трети търг, когато цената пада съответно на 75% и 50% от първоначалната. Но и това правило не е винаги валидно, защото ако активът на тезгяха е атрактивен и има много участници в търга, няма как да се прецени колко ще се вдигне цената, бързат да уточнят данъчните.   

Имахме подобен случай с апетитен жилищен имот в град Пловдив. На първи и втори търг не се яви нито един кандидат-купувач, разказва говорителят на териториалната дирекция на НАП Елена Манолова. Всички умишлено чакаха третия, когато цената пада наполовина. В тайното наддаване обаче се стигна до цена, която доста надвишаваше първоначално обявената.

Големият плюс при търговете на НАП обаче е, че имотите, които се пускат за продажба са "чисти", тоест без тежести. 

Кой определя цената на активите?

Цените на активите, които се пускат за продажба от НАП, се определят от публичен изпълнител. Те са пазарни. В днешно време има много начини да се обследват цените и на недвижими, и  на движими вещи. Правило при имотите е, че цената на първи търг не може да падне под данъчната оценка. При автомобилите пък не трябва да е по-ниска от застрахователната стойност. Това е лесно приложимо за по-нови коли, тъй като тя е близка до пазарната, и малко по-трудно за по-вехтите превозни средства. Съвсем скоро например мина третият поред търг за Audi A6 Avant, където цената бе 6500 лева.

Возилото е с луксозен салон и куп екстри,

произведено е през 2008 година и досега е навъртяло пробег 165 000 км. Това означава, че за първия търг е било оценено на 13 000 лева, но без да предизвика интерес. 

Хората, които със спекулативна цел следят изкъсо търговете на НАП, знаят, че ако даден актив не се продаде и на третия търг, се стартира нова процедура. При нея публичният изпълнител няма ангажимент да се съобразява с данъчната оценка или застрахователната стойност, а може да сложи много по-ниска първоначална цена. Имайте едно наум, защото не е длъжен и може да определи и по-висока. 

Длъжникът е аут от търговете

Длъжникът, чието имущество е пуснато за продажба от НАП, няма право да участва в търговете за собствеността си. Същата забрана важи за негов представител, оценителя и служителите, ангажирани с провеждане на търга, та дори и за пазача на имуществото. Обикновено длъжниците продължават да обитават имотите си до провеждане на търга. Същото се отнася и за тези, на които е запорирано МПС. Длъжникът продължава да го използва, но с уговорката, че трябва да се

грижи за него „като добър стопанин“

и да не възпрепятства потенциалните купувачи при огледите. В противен случай автомобилът се изземва и се съхранява в гаража на НАП-Пловдив. Когато става дума да имот, пък се назначава пазач.

Ако длъжникът има късмет и неговият актив се продаде на по-висока цена от задълженията му към държавата, НАП му превежда горницата в банковата сметка. Това обаче е само при условие, че няма други взискатели.  

Интересите на клиентите, които се явяват на наши търгове, са различни, но обикновено публичната продан на градски имоти и на по-нови автомобили се радва на голям интерес, коментира Елена Манолова. По-трудно се реализират недвижимости по курортите, понеже там има свръхпредлагане.

Куриози: Продават половин куче

И до днес в историята на данъчните най-куриозният случай си остава продажбата на… половин куче. Ситуацията беше в София и домашният любимец се водеше единствената съсобственост на длъжника, разказват служители. Впоследствие съпругата му се намесила и откупила кучето. В ТД на НАП-Пловдив такъв прецедент никога не се е случвал, а и в централното управление се отказаха от подобна практика. Домашен любимец много трудно подлежи на оценка, особено ако не е породист.

По принцип в нашата териториална дирекция се използва по-консервативен подход при избор на имущество за продажба, казват данъчните.

Длъжник плати и разходите за фризер

През 2016 година един търг на НАП-Пловдив влезе в новините. Причината беше, че за продажба бяха пуснати 18 тона замразени свински глави. Те трябваше да бъдат реализирани на пазара възможно най-бързо, за да не се развалят. Във времето от обявлението до провеждането на продажбата храните се съхраняваха във фризер, разходите за който плати отново длъжникът. Така той имаше двойно по-голям интерес стоката да бъде изтъргувана скоростно.

Преди една година пък данъчните търсиха купувач на 2,3 тона замразени колбаси. Интересът обаче беше нулев и в крайна сметка храните бяха дарени на социален дом в Пловдив.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?