1553

Изчезнаха 2,5 милиона яйца от Украйна! Подозират измама

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара.

В тази връзка БНТ потърсих председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Сдружението е едно от проверяваните, като представители на КЗК са влезли в него и са иззели документи придружени от полицията.

Той заяви, че Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход.

От Съюза на птицевъдите заявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за картел и оттам - вдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е иззета само публична информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не очакват да бъдат санкционирани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Кравар

Кравар

23.03.2023 | 06:54

Руснаците са ги откраднали!

Отговори
5 1
Стоки

Стоки

22.03.2023 | 23:24

Интересно вийна че война ама магазините преливат от стоки произведени в Украйна, как става това нямам обеснение ние без такъв проблем почти оставаме без нашенска стока по магазините, нещо тук се бъркат нещата

Отговори
13 1
Батко

Батко

23.03.2023 | 07:04

Тролче, къде са тия евтини украински стоки, да си купим и ние малко!

Отговори
2 2
Да попитам само

Да попитам само

22.03.2023 | 21:47

Като потребител до сега най-често съм купувал яйца с произход Полша, но нашенски - не. Къде се реализират техните златни яйца? Или и те са т.н. кухи фирми....

Отговори
12 0
Батко

Батко

23.03.2023 | 07:03

Глупости, пазарувал само Полски. Ти да не живееш в Полски Тръмбеш!

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?