Следвайте ни

Изборът на успешния българин: Кола от магазина на лизинг

За една година дружествата, предлагащи разсрочено плащане за автомобил, са увеличили обемите в този сегмент с 14,1%

Бизнесът на лизинговите компании в България продължава да бележи възходящи трендове. Водещ компонент на сектора продължава да е финансовият лизинг. До края на юни новите договори са в размер на 4,2 млрд. лв., като на годишна база това дава увеличение с 9,2%, или 355,3 млн. лв.

 


Вземанията по договори за финансов лизинг на леки автомобили са малко над 1,5 млрд. лв. в края на юни, като само този сегмент нараства с цели 14,1%, или 188,2 млн. лв. на годишна база. Така относителният дял за една година се увеличава от 36,5% до 38,2% към 30 юни. Това означава, че все повече българи избират нова кола на лизинг пред втора употреба, за която могат да платят в брой.

 


В края на второто тримесечие на 2019 г. вземанията по договори за финансов лизинг на товарни и лекотоварни автомобили са 1,366 млрд. лв., като се увеличават с 13,7% (164,2 млн. лв.) за 12 месеца. Относителният им дял в общия размер на вземанията по финансов лизинг се повишава от 32,9% в края на юни миналата година до 34,3% в края този юни.

 


Към края на юни тази година вземанията по договори за финансов лизинг на машини, съоръжения и индустриално оборудване са 792,9 млн. лв., като за една година се увеличават с 8,8% (63,9 млн. лв.), което води до понижение в относителният им дял се понижава от 20,4% в края на юни 2018 г. до 19,9% по актуални данни.

 


Ръст има и при лизинговите продукти, ползвани от домакинствата за закупуване на техника, обзавеждане и т. н. Оборотите възлизат на 571,8 млн. лв., като за една година размерът им нараства с внушителните 21,6%, или допълнителни 101,5 млн. лв. Това според специалистите показва сигурност в потребителите и може да бъде първи атестат за по-сигурен пазар на труда в страната. Въпреки това българското домакинство все още е скептично към подобни финансови инструменти, бизнесът продължава да бъде основният им ползвател. Така към 30 юни вземанията по финансов лизинг от бизнеса възлизат на близо 3,4 млрд. лв., като това е увеличение за 12 месеца с нови 7,2%, или 227,6 млн. лв.

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?