Следвайте ни

Изборът на студентите: Три компании от Пловдив сред мечтаните работодатели

viber icon

За четвърта поредна година студенти от цялата страна дадоха мнението си и класираха 100-те компании с най-висок имидж като работодател в България в превърналото се в ежегодно проучване "Graduate Survey". Наред с големите международни компании у нас и фирмите, опериращи в редица градове, няколко работодатели от Пловдив и региона попаднаха сред най-желаните места за старт на кариерата от студентите. Това са "ВП Брандс Интернешънъл" АД, "Либхер-Хаусгерете Марица" и "Девин" ЕАД. И трите компании бяха особено активни в обществената и социалната си дейност в условията на пандемия, което се оказва и от огромно значение за висшистите при избора на предпочитан работодател.

Проучването измерва и по какви канали студентите добиват информация и изграждат мнението си за даден работодател. Обобщените данни показват, че 50,15% от бъдещите висшисти използват социалните мрежи за получаване на информация от компанията, 47,15% - реклами в интернет, 23,88% - приятели студенти, 22,08% черпят данни от кариерната страница на компанията, 20,98% - от нейни служители, 20,78% - от реклами по телевизията и 19,18% - от семейство и познати. 

През 2020 г. студентите търсят повече сигурност в добре познати брандове и популярни сред клиентите фирми, като три от общо петте най-високо оценени причини за избор на работодател са свързани с възможността за развитие, обучение и растеж в компанията чрез разнообразни задачи. В ТОП 5 причини влизат още предлагането на професионално обучение и възможността за работа по разнообразни задачи.

За 4-те години, в които се провежда проучването в България, стартовата заплата и нивото на заплащане и придобивки никога не са били сред водещите 5 причини за избор на бъдещ работодател. За сметка на това възможността за обучения, кариерно израстване и работа в среда, която развива уменията на студента, винаги са давали предимство в определянето на най-търсените работодатели, както обобщено, така и в разрезите по индустрии.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

20.05.2020 | 07:19

Много мързеливи тия студенти, бре :) По мое време искаха да отварят собствени компании.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?