Следвайте ни

Избата на Аграрния университет с отличия на Дефилето на младото вино

viber icon

Едно малко познато място, дори за ценителите на доброто вино, е Винарската изба на Аграрен университет – Пловдив, скътана в покрайнините на град Пловдив, до с. Брестник, в един от най-добрите райони в България за отглеждане на лозя – Тракийска низина.

Тазгодишното Дефиле на младото вино – Пловдив направи Винарската изба разпознаваемо място сред широката общественост с две спечелени награди – „Златен Дионис“ за Сира 2018 в клас вино, готово за консумация, и „Сребърен Дионис“ за Сира 2018, клон 174 /барел фермент/. Щандът беше посетен от над 5000 души, които оцениха качеството на бутиковите вина. Мотото, с което студентите от катедра „Туризъм“ посрещаха посетителите, беше „Посрещаме посетители, изпращаме приятели“.

Тероарът около избата, където се намират лозята на Аграрен университет, е избиран след обстоен анализ на землищата около гр. Пловдив в далечната 1960 г. Почвите, климатът, близостта до Родопа планина и Тракийска низина правят района изключително благоприятен за развитието на лозарството. В лозовите насаждения се отглеждат и съхраняват над 400 сорта грозде. С този изключително голям генофонд България се нарежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно място. В тях може да се видят всички използвани в лозарството формировки и подложки на лози. Има голямо разнообразие както на сортове, така и на клонова селекция на известни и прогресивни сортове грозде. Голяма част от лозовите масиви са с подменена съвременна конструкция и модерна система за капково напояване.

Винарската изба, разположена сред лозята, е построена през 1969 г. и е единствената изба в България за микровинификация с експериментален характер. Тя е и една от 28-те университетски изби в света. Във винарната се съхраняват вина от над 50 сорта грозде. Разполага с една от най-големите колекции енотечни вина с различна възраст. Капацитетът й е 20000 литра вино за година. Оборудвана е със съвременни съдове за винификация, без да губи своята автентичност. В подземните помещения на избата (13 метра под земното равнище) се създават изключително благоприятни условия за ферментация и съхранение на вина. В надземната част се намират лаборатория, в която се правят обстойни анализи на вино, и модерна дегустационна зала с 20 места, от която се открива уникална гледка към лозовите масиви и Родопа планина. Избата разполага с музей, който показва 50-годишната й история.

Организират се винени турове „По пътя на виното“. Те включват: обиколка из лозовите масиви и наблюдение на разнообразието от сортове, обяснение за някои по-интересни факти за тях, посещение във Винарската изба, дегустация и беседа от технолога как се сътворяват вината. Всеки посетител има възможност да разгледа подземните тунели и винения трезор на избата. Може да се види как се правят научни разработки, както и иновативни експерименти по направление Клонова селекция и Канопи мениджмънт.

В Учебно-опитната винарска изба се извежда обучение на студенти, провеждат се научни експерименти и се произвеждат вина, които съчетават традиции от миналото, възможности на настоящето и силата на съвременната наука.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?