Следвайте ни

Изба New Bloom представи бутиковите вина F2F в Брюксел

Показахме пред Европа модерното лице на българското винопроизводство с уникални сортове от Тракия

viber icon

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше официално открито в Брюксел в четвъртък вечерта с концерт в центъра за изкуства BOZAR. "Това, което може би не знаете, е, че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа", заяви министър Лиляна Павлова. Оперната прима Соня Йончева се присъедини към събитието от Ню Йорк, след което пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи.

В духа на Трифон Зарезан особено внимание бе обърнато на традициите, които има страната ни в правенето на вино. Европейските гости опитаха бутикови вина F2F на изба New Bloom Winery, които се произвеждат изцяло от собствени масиви в Тракийската низина. Името на марката буквално означава „лице в лице“ (face-to-face), a на етикета са изобразени две обърнати едно към друго лица.

Купажът F2F съчетава Каберне Совиньон, Сира и Регент се ражда след 14 месеца отлежаване в нови френски дъбови бъчви, като и трите сорта са винифицирани и отлежават поотделно. „Щастливи сме, че можем да представим модерното лице на българското вино пред Европа и най-вече да демонстрираме какъв страхотен потенциал открива Тракийската низина дори и за редки и непознати сортове. Българското винарство преживява истински ренесанс и вече сме една достойна конкуренция и на Стария, и на Новия свят вина“, споделиха още експертите. Избата е единствената в България, която отглежда Регент и Дорнфелдер. Именно тези два сорта са сърцето на техните бутикови вина. Още при създаване на лозовите масиви екип от агрономи, енолози и технолози от избата са изследвали особеностите на климата, направен е анализ на почвените слоеве, прецизен избор на подложка и подходящ клон от сорта. Всеки сезон се бутилират лимитиран брой бутилки F2F. Експертите правят още редовни замервания за ароматна и фенолна зрялост на гроздето, за да изберат най-подходящото време на беритба, която се прави ръчно. Корковата тапа е ръчно запечатана с восък, за да съхрани качеството от избата до чашата. Поради лимитирания брой бутилки F2F може да се открие основно в ресторанти висок клас и в специализираните магазини.

New Bloom Winery работи само със собствени лозя - близо 6000 дка, в Западнотракийска низина. През миналата година беше избрана за най-добрата изба на България. Тяхното F2F е сред най-добрите родни вина в последната класация на DiVino. На събитието присъстваха премиерът, президентът, министри и представители на европейските институции. В програмата на концерта в зала BOZAR участваха също Софийската филхармония, хор "Ваня Монева" и пианистът Людмил Ангелов. Те представиха произведения от българската и европейската музикална класика, както и фолклорни творби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?