2374

Ивайло Йорданов, директор ДАМТН: Единствено в Пловдив засякохме въглища с лошо качество

Инж. Ивайло Йорданов е директор на главна дирекция „Контрол на качеството на горивата за битово отопление“ (ГД ККГБО) в Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) от пролетта на 2019 г. Той е на 54 г., завършил е Техническия университет в София със специалност „Технология на машиностроенето“. Започва работа в системата на ДАМТН през 1998 г., като преминава през всички нива на държавен служител - инспектор, началник на сектор, началник на отдел и заместник-директор.

- Г-н Йорданов, установихте 2 обекта на пловдивски фирми, разпространяващи опасни въглища. Ще има ли от това негативни последствия върху и без това неособено качествения въздух, който дишат пловдивчани?

- Кампания от проверки провеждаме в градовете, които по картата за чистотата на атмосферния въздух показват най-лоши резултати. Насочваме се натам, за да установим дали причината не е в горивата за битово отопление, за които отговаряме ние.

На територията на Пловдив извършихме проверки на 13 обекта. 8 от тях са регистрирани в ДАМТН, 5 са регистрирани само в Агенция „Митници“. Взети са проби от разпространяваните горива. В 2 от обектите при изпитването на пробите се установи, че въглищата не отговарят на изискванията за качество, посочени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ). Според нас това се дължи на факта, че вносът на въглища намаля рязко тази есен. Търсенето се повиши, а оттам се получи очакваният резултат на пазара: търговците вдигнаха цените на вносните въглища.

В отговор на това някои малки търговци започнаха да купуват добивани в България въглища с лошо качество на по-ниски цени. Целта им е да запазят оборотите и клиентите си. Такива разпространители се опитват да вкарат некачествените въглища в общата партида. 

Негативни последици за пловдивчани няма да има, защото сме спрели некачествените партиди горива от разпространение.

- Масова ли е тази практика?

- Не, за щастие не е масова. 97% от въглищата, които се изгарят в страната, са с висок запас от качествени показатели. Миналата зима имаше период, в който се пускаха брикети от български въглища с ниско качество. В резултат от нашата контролна дейност произведените количества бяха изтеглени своевременно от пазара.

Основният проблем е, че всички въглища, които се добиват на територията на България, не отговарят на изискванията за качество. Те не могат да бъдат продавани за битово отопление. Разрешено е да бъдат изгаряни в промишлени горивни инсталации или в тецовете, които имат изградени системи за предотвратяване на замърсяването, но не могат да бъдат продавани на населението. И тъй като вносът на въглища намаля рязко, цените им се вдигнаха. В момента качествените вносни въглища са около три пъти по-скъпи от добитите у нас с ниско качество. Това мотивира разпространителите да търсят варианти за бърза печалба. Очаквахме това да се случи, затова започнахме кампаниите от проверки.

- Има ли подобни нарушения и в други градове у нас?

Направихме проверки в градовете с най-мръсен въздух - Русе, Пловдив и Благоевград. Предстои инспекция и в София. От всички само в Пловдив открихме въглища с лошо качество.

- Ще има ли санкции?

По Закона за чистотата на атмосферния въздух санкциите започват от 10 000 лева. И тъй като са много високи, до голяма степен дисциплинират търговците. Това са хора, които развиват малък бизнес. Една санкция от 10 000 лева може ги ликвидира. Затова засега успяваме да пресечем нарушенията.

- Рентабилно ли е при това положение отоплението на твърдо гориво?

С тези високи цени и санкции тенденцията е въглищата постепенно да отпаднат от търсенето на пазара. Но докато все още са основен източник на енергия за битово отопление, ние сме натоварени с мисията да контролираме тяхното качество, за да не допуснем нискокачествените горива да замърсяват въздуха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”