Следвайте ни

IT бизнесът наема инвалиди за 1300 лева

69 фирми от областта искат да назначат на работа хора с увреждания

viber icon

Бизнесът в Пловдив ще брои 1300 лв. за инвалиди, които разбират от разработването на софтуерни приложения. Те ще се занимават с писане на код, дизайн на софтуера, развитие и изпълнение на апликейшън. Това е най-атрактивната позиция, която са обявили родните предприемачи в Агенцията за социално подпомагане за наемане на хора с увреждания. Фирмите трябваше да заявят свободни работни места за инвалиди до началото на юли.

 


Най-ниската заплата, срещу която ще се разписват хора с увреждания, е за длъжностите продавач-консултант и чистач - по 560 лв. „Имайки предвид, че се наблюдава дефицит на кадри, работодателите в Пловдив са готови да наемат инвалиди. Освен това практиката показва, че хората със специфични възможности са по-себеотдайни, по-целеустремени, желаещи да запазят работното си място и да се докажат“, коментира Василка Събева от Национална асоциация на работещите с хора с увреждания.

 


Общо за област Пловдив 69 фирми са пожелали да наемат инвалиди, като всяка трета компания от заявилите свободни позиции търси повече от един човек. Това означава, че предприятията са големи и в тях се трудят над 100 души, а работа има както за квалифициран персонал, така и за ниско квалифициран. Висшисти се търсят за счетоводители, главни одитори, финансови мениджъри, инженери и технически ръководители. Предложения има и за сръчните - бизнесът се нуждае от шивачи и майстори на кожени изделия. Глад има и за монтажници на производство на слаботокови предпазители и електронни елементи, както и за машинни оператори, бояджии, сервитьори, търговски представители, пазачи, маникюристи, електромонтьори и миячи.

 


„Работодателите в Пловдив са готови да приспособяват работното място за хора с увреждания. За целта могат да им бъдат отпуснати до 10 000 лв.“, анализира Събева. По думите й обаче в районите с висока безработица фирмите щели да предпочетат вместо да наемат инвалиди, да приложат алтернативни мерки. Това означава, че компаниите ще закупят специализирани стоки, произведени от хора с увреждания. Те трябва да са на стойност не по-малка от две минимални заплати или 1120 лв.

 


При неизпълнение на квотата фирмите трябва да внесат 30% от минималната заплата в специално създаден фонд. За работодателите, които не заплащат компенсационни вноски при неизпълнена квота, има санкции. Глобата е между 1000 и 2000 лева за първо нарушение и от 4000 до 10 000 лева за следващо.

 


Освободени от наемането на инвалиди са компаниите, чието производство не позволява дейността да бъде извършвана от човек с увреждане. Фирмата няма да подлежи на санкция и ако бюрата по труда не могат да насочат към тях никого. Междувременно Инспекцията по труда започна проверки за предприетите от работодателите мерки за изпълнение на квотите за наемане на хора с трайни увреждания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

In-IT-Valid

18.07.2019 | 00:59

Това си е чиста дискриминация! Защо човекът с увреждане ще взима като IT специалист три пъти по-малка заплата от останалите служители?!

Отговори
8 0

Леле Мале

17.07.2019 | 21:17

Супер тоест си наемат нископлатена работна ръка за висококвалифициран труд? 1300 лв за програмисти? Като са на инвалидна количка да не би да мислят по-малко от "редови" кадър? Хвала на такива "благородни" работодатели.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?